Apple ii plateste lui Intel 1 miliard de dolari pentru divizia de modemuri 5G pentru smartphone a producatorului de chipuri intr-o afacere condusa de tranzitia viitoare catre noua generatie de tehnologii fara fir.

 

Acordul a fost facut joi, la trei luni dupa ce Apple a incheiat o disputa pe termen lung cu unul dintre rivalii Intel, Qualcomm. Acest lucru a asigurat ca Apple va avea suficiente chip-uri de care are nevoie pentru viitoarele dispozitive iPhone pentru a lucra la retele wireless ultra-rapide cunoscute sub numele de 5G.

 

Acordul Apple-Qualcomm a determinat Intel sa renunte la incercarile sale de a face chip-uri pentru modemurile 5G, punand efectiv acea parte a afacerilor sale la indemana.

 

Odata ce vanzarea este finalizata mai tarziu in acest an, Apple va prelua aproximativ 2.200 de angajati Intel si 17.000 de brevete de tehnologie wireless. Tranzactia se asteapta sa se inchida intre octombrie si decembrie.

 

Achizitionarea de catre Apple a brevetelor de modemuri 5G smartphone Intel si a altor tehnologii ar putea spori incercarea de a construi propriile chip-uri de linie 5G si de a diminua dependenta de Qualcomm. Cupertino, California, a incheiat un acord de licenta cu Qualcomm, care are loc in aprilie 2025, cu o optiune de prelungire pentru inca doi ani dupa aceea.

 

Qualcomm este un furnizor de pivot in lansarea 5G, in special in S.U.A., deoarece administratia presedintelui Donald Trump a inclus in lista neagra un alt furnizor cheie de 5G, Huawei, ca parte a razboiului comercial cu China.

 

Pana acum, conexiunile 5G sunt disponibile numai in cateva orase din S.U.A., dar se asteapta ca acestea sa devina mai raspandite pana in anul urmator. Retelele mai rapide vor permite consumatorilor cu dispozitive de 5G sa descarce filme in cateva secunde si sa acceseze mai rapid servicii de streaming.

 

Apple nu este de asteptat sa lanseze un iPhone care functioneaza pe retelele 5G pana in septembrie 2020, punandu-l in spatele unor rivali cum ar fi Huawei si Samsung, care deja fac telefoane care functioneaza cu tehnologia 5G.

 

“Aceasta este o consolidare clara pe 5G care ramane in centrul viitorului companiei”, a declarat Dan Ives, analist al Wedbush Securities, despre afacerea Apple cu Intel.

 

Vanzarea este un reziduu al incapacitatii Intel de a prinde din urma Qualcomm in afacerea de a face chip-uri pentru modemurile smartphone. Intel a petrecut ultimul deceniu incercand sa faca incursiune pe aceasta piata, cu miscarea sa mare in 2011, cand a cumparat divizia de modemuri 5G martphone Infineon Technologies pentru 1,4 miliarde de dolari.

 

La un moment dat, analistii au crezut ca afacerea de modemuri 5G smartphone a Intel a fost in valoare de miliarde de dolari, dar aceasta evaluare a scazut, deoarece a devenit mai clar ca compania a cazut mai departe in evolutia 5G. Investitorii pareau totusi multumiti de pretul pe care Intel l-a obtinut de la Apple. Actiunile Intel au castigat 6%, pana la 55.40 USD, dupa ce tranzactia a fost anuntata, in timp ce actiunile Apple au scazut cu un ban la 207.01 USD.

 

Apple rareori cheltuie foarte mult pe achizitii, preferand sa creeze startup-uri pentru sumele relativ mici. Pretul pe care il plateste lui Intel clasifica aceasta afacere printre cele mai mari, pe langa preluarea caselor Beats si a serviciului de redare muzicala in 2014, in valoare de 3 miliarde de dolari.

 

Afacerea Intel ar putea impulsiona speculatiile ca Apple ar putea fi mai deschis sa faca mari achizitii, deoarece cauta noi cai de crestere pe fondul incetinirii cererii pentru iPhone, principalul sau producator de bani pentru ultimul deceniu. Apple isi poate permite cu usurinta tranzactia, cu 225 miliarde dolari in numerar la sfarsitul lunii martie.