Functionarii Bancii Centrale Europene (BCE) si 25 de banci centrale globale se vor intalni cu fondatorii Libra in Elvetia pentru a evalua riscurile de stabilitate financiara ale proiectului.
Pe 16 septembrie, reprezentantii Libra se vor intalni cu Comitetul pentru plati si infrastructura de piata (CPMI), o parte a Bancii de Acorduri Internationale (BIS), in Elvetia, relateaza Financial Times pe 14 septembrie.
CPMI, un standard international BIS si membru al consiliului de stabilitate financiara, este format din 28 de banci membre, inclusiv Banca Angliei, Deutsche Bundesbank si Banca Rezervei Federale din New York.
Potrivit raportului, evenimentul va fi prima intalnire importanta intre fondatorii Libra si factorii de decizie la nivel mondial, deoarece Facebook si-a dezvaluit planurile pentru proiectul stablecoin pe 18 iunie.
Benoit Coeure, un executiv al BCE, care va prezida reuniunea la Basel, a declarat recent ca baroul de aprobare de reglementare pentru operarea Libra in Uniunea Europeana va fi foarte ridicat.
Vorbind dupa o adunare a ministrilor finantelor UE la Helsinki pe 13 septembrie, Coeure a declarat ca a venit momentul ca autoritatile de reglementare sa „ne sporeasca gandirea pe o moneda digitala a bancii centrale”, sugerand posibilitatea unui astfel de instrument pentru BCE, asa cum este raportat de Reuters.
Potrivit Coeure, BCE a inceput sa lucreze la planul sau de moneda digitala putin cunoscut inainte de lansarea Libra. Se presupune ca executia va furniza un raport asupra monedelor virtuale ministrilor finantelor G7 in octombrie.
In cadrul aceleiasi adunari de la Helsinki, ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, a declarat ca Europa ar trebui sa ia in considerare propria moneda publica digitala pentru a contesta Libra. Reiterand ingrijorarile fata de Libra, Le Maire a afirmat ca va discuta despre potentialul unei presupuse „EuroCoin” cu omologii sai pe continent luna viitoare.
Anterior, BIS a avertizat ca serviciile financiare furnizate de companii majore precum Facebook, Google si Amazon ar putea genera noi riscuri pentru sectorul bancar.
La 13 septembrie, parlamentarul german Thomas Heilmann a declarat ca guvernul va bloca proiecte precum Libra, sustinand ca autoritatile nu intentioneaza sa permita nicio statie privata relevanta pentru piata.