Un atac coordonat cu 10 drone a provocat incendii la o instalatie majora de prelucrare a petrolului si la un camp petrolier din apropierea Arabiei Saudite. Rebelii Houthi si-au revendicat responsabilitatea.

 

Acest atac coordonat de drona de sambata a vizat Abqaiq, cea mai mare instalatie de prelucrare a petrolului din lume si campul petrolier Khuaru, care produce in jur de un milion de barili de petrol brut pe zi. Saudi Aramco, firma petroliera de stat, a declarat ca, in consecinta, aproximativ jumatate din productia zilnica de petrol din Arabia Saudita a fost suspendata, a informat WSJ.

 

Rebelii Houthi din Yemen au folosit drone pentru o serie de atacuri pana in acest an, inclusiv lovirea unei baterii de rachete saudite, precum si a altor campuri petroliere. In astfel de atacuri, dronele sunt de obicei impachetate cu explozibili si aruncate cu viteza in tintele lor. In timp ce grupul obisnuia sa foloseasca drone standard, cu o raza limitata, atacurile ulterioare au folosit modele mai sofisticate, cu o autonomie estimata de peste 900 de mile, a raportat ONU in ianuarie.

 

Imediat dupa atacuri, un purtator de cuvant al grupului Houthi, sprijinit de Iran, a revendicat responsabilitatea. Yahia Sarie a spus ca au fost lansate 10 drone si a avertizat ca vor avea loc mai multe atacuri. Pe Twitter, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat ca nu exista nicio dovada ca atacul a venit din Yemen si, in schimb, a acuzat direct Iranul. Iranul a respins acuzatia.

 

Faptul ca houthisii au acum capacitatea de a efectua astfel de atacuri ar putea schimba fata razboiului din Yemen, care a inceput in 2014. Atacurile cu drone sunt extrem de eficiente, dar sunt ieftine de efectuat (Este posibil ca aceste drone sa nu fi costat mai mult 15.000 de dolari fiecare, a spus un expert pentru New York Times) si incredibil de greu de oprit.