Planul Apple este sa te poti juca pe dispozitivele iPhone, iPad, Mac, si Apple TV, in timp ce Google Stadia iti va permite sa te joci pe Chrome. Desi stim cate ceva despre cele doua servicii de gaming, este greu sa decidem care dintre ele este mai potrivit.

In cadrul unui eveniment din aceasta saptamana, care a fost plin de anunturi surprinzatoare din partea Apple, inclusiv al unui abonament la reviste si al unui card de credit, compania a dezvaluit si Arcade, un serviciu de gaming care va porni cu peste 100 de jocuri exclusive. Spre deosebire de Google Stadia, Apple Arcade nu se bazeaza pe streaming. Jucatorii vor descarca aplicatiile pe dispozitivele Apple, si pe vor putea juca atat online, cat si offline.

In saptamana anterioara evenimentului Apple, Google a anuntat la Conferinta Dezvoltatorilor de Jocuri din San Francisco un serviciu de gaming bazat pe streaming. Numit Stadia, acesta va functiona precum Netflix, si iti va permite sa joci in browser-ul Chrome. Google va dezvolta si un controler de gaming pentru Stadia, care se va conecta la dispozitive prin Wi-Fi, si va oferi butoane dedicate distribuirii pe Youtube, dar si butoane de asistenta.

Pentru Apple, Arcade este o incercare de a furniza servicii legate de hardware-ul sau. Acesta, impreuna cu platforma de streaming, si cu Apple Music, sunt motive intemeiate de a ramane loiali brandului. Pe de alta parte, pentru Google este vorba de cloud, iar platforma de gaming se foloseste de acesta.

Cand vor fi lansate Google Stadia si Apple Arcade?

Apple spune ca Arcade va fi lansat in toamna. Google a declarat ca va oferi mai multe detalii in vara.
In cadrul Conferintei Dezvoltatorilor, Google a venit cu un demo al platformei Stadia, cu care participantii s-au putut juca. In plus, anul trecut a fost lansata o versiune beta, cu numele de Project Stream.

Cat vor costa?

Desi niciuna dintre companii nu a vorbit despre preturi, Apple a declarat ca serviciul sau va fi disponibil pe baza de abonament, iar in joc nu vei mai fi nevoit sa cumperi nimic.

Google nu a spus nimic despre modul in care utilizatorii vor plati pentru a se juca, insa unul dintre partenerii companiei a oferit un indiciu.

“Cred ca vor exista mai multe modalitati de plata. Vei putea sa cumperi jocul, sau te vei putea inregistra sa joci una sau doua ore pe zi”, a spus Yves Guillemot, CEO-ul Ubisoft, pentru GameSpot.

Cine va dezvolta jocurile?

Google a declarat ca lucreaza cu mai multi dezvoltatori de jocuri, inclusiv Ubisoft si ID Studio. In cadrul Conferintei Dezvoltatorilor, Ubisoft a prezentat Assassin’s Creed: Odyssey, iar ID un demo pentru Doom Eternal. Ubisoft s-a alaturat platformei Stadia cand aceasta era inca in faza de Project Stream.

In plus, Google isi deschide propriul studio de jocuri, insa nu a oferit detalii legate de acest lucru. Si Stadia va avea titluri exclusive, la fel ca si rivalul Apple.

Apple a declarat ca toate jocurile Arcade vor fi exclusive programului, si nu vor fi disponibile altor dispozitive mobile. Dintre dezvoltatorii asociati cu Apple amintim Annapurna Interactive, Bossa Studios, Cartoon Network, Finji, Giant Squid, Klei Entertainment, Konami, Lego, Mistwalker Corporation, SEGA, Snowman si Ustwo, iar compania a declarat ca va contribui financiar la crearea jocurilor pentru platforma.

Ce serviciu ti se potriveste?

Este prea devreme sa ne pronuntam. Daca preferi consolele, si ai o conexiune buna la internet, bazat pe demonstratia Google, Stadia ti se potriveste mai bine. Daca esti un jucator casual, sau esti atras de genul indie, abordarea Apple ar putea fi o alegere mai buna.

 

Preluat de pe Cnet