Conform a trei surse diferite, compania Uber Technologies Inc este in sfarsit pregatita pentru a face un IPO , facand astfel inca un pas mai aproape de un punct-cheie pentru una dintre cele mai vizionate si controversate companii din Silicon Valley.

 

Compania a completat joi documentele confidentiale, in acelasi timp cu rivalul mai mic Lyft Inc U.S.

Depunerea simultana a documentelor prelungeste lunga batalie dintre Uber si Lyft, care, in calitate de rivali fermi, au oferit adesea servicii identice si preturi similare. Uber este dornic sa fie primul dintre care va intra pe Wall Street.

 

Listarea companiei pe Wall Street este un moment cu adevarat important pe piata de capital. Cea mai recenta valoare la care a fost cotat Uber este de 76 miliarde de dolari, dar valoarea companiei ar putea fi de pana la 120 miliarde dolari intr-un IPO. Listarea companiei, care va avea loc anul viitor, va marca inceputul unei serii lungi de debuturi ale unor companii uriase din Silicon Valley, companii ca Airbnb Inc si Slack. O volatilitate constanta a pietei ar putea, insa, modifica planurile companiilor.

 

IPO-ul va fi un test al tolerantei investitorilor de pe piata publica pentru controversele legale si la locul de munca in care compania a fost implicata aproape tot anul trecut, dar si pentru progresul directorului executive, Dara Khosrowshahi, in privinta transformarii companiei.

 

Khosrowshahi a preluat conducerea companiei cu mai mult de un an in urma si a declarat in repetate randuri ca va lista Uber pe Wall Street in 2019. In august a angajat primul director financiar al companiei dupa o perioada de trei ani.

 

Impreuna, Uber si Lyft vor testa apetitul investitoriilor de pe pietele publice pentru afacerile ridesharing, care au aparut cu mai putin de un deceniu in urma si s-au dovedit extrem de populare, dar si neprofitabile.

 

Uber a pierdut in al treilea trimestru 1.07 miliarde de dolari si se confrunta cu incetinirea cresterii, desi rezervarile sale brute de 12,7 miliarde de dolari reflecta in continuare amploarea companiei. Veniturile sale pentru acest trimestru au fost de 2,95 miliarde de dolari, o crestere de 5% fata de trimestrul precedent. Booking-urile sale au crescut cu doar sase la suta intr-un trimestru.

 

Uber a strans aproximativ 18 miliarde de dolari de la o serie de investitori incepand cu anul 2010 si se confrunta acum cu un termen limita pentru a deveni public.

 

 

O investitie realizata de SoftBank, incheiata in ianuarie, a adus investitorului japonez un procent de 15% din Uber, si a inclus o clauza care cere ca Uber sa depuna un IPO pana la 30 septembrie anul viitor sau risca sa permita restrictiilor asupra transferului actiunilor sa expire.

 

Uber nu a ales oficial bancile care vor cumpara actiunile nevandute, dar suntem inclinati sa credem ca acestea vor fi Morgan Stanley si Goldman Sachs. Lyft a angajat JPMorgan Chase & Co, Credit Suisse si Jefferies .

 

The Wall Street Journal a raportat vineri intentiile companiei Uber.

 

Istoria scandalului IPO

 

Faptul ca va deveni o companie publica va aduce un nivel sporit de control al investitorilor si de expunere. Uber  a suferit o serie de scandaluri in perioada cand compania a fost condusa de cofondatorul si fostul CEO Travis Kalanick, care a demisionat anul trecut.

 

Controversele au inclus acuzatii de hartuire sexuala, obtinerea dosarelor medicale ale unei femei violata de un sofer Uber din India, o incalcare masiva a datelor si a investigatiilor federale in probleme care includ mituirea oficialilor si software-ul ilicit pentru evitarea autoritatilor de reglementare.

 

Khosrowshahi si echipa sa de conducere au lucrat pentru a reinitializa cultura locului de munca si pentru a curata ’mizeria’, dar si pentru incheierea unor procese cu Statele Unite ale Americii in legatura cu incalcarea datelor personale, si cu compania de autovehicule Alphabet, Waymo, care a dat in judecata Uber pentru furtul de secrete comerciale.

 

In prezent Uber este o companie diferita fata de viziunea pe care fondatorii au avut-o, lucru ce a ajutat-o sa devina compania cu cea mai mare valoare de capital din Statele Unite.

 

Dupa concesii in China, Rusia si Asia de Sud-Est, unde Uber si-a vandut afacerea unui concurent local, Uber este departe de a fi cel mai dominant serviciu global de ridesharing.

 

Totusi, Uber opereaza in mai mult de 70 de tari, in timp ce Lyft opereaza doar in S.U.A. si Canada.

 

De asemenea, Uber a adaugat o serie de alte intreprinderi, care sunt in crestere, dar care inca nu au profituri sustenabile, in incercarea de a deveni o aplicatie mobila one-stop. Acestea includ transportul de marfuri, livrarea de alimente si inchirierea de biciclete electrice si scutere.

 

Intre timp, departamentul de automobile self-driving costa compania aproximativ 200 de milioane de dolari pe trimestru, potrivit investitorilor, si numarul acestor automobile a fost redus dupa ce in luna martie una din masinile Uber a ucis un pieton.