Sony si Samsung si-au anuntat, la inceputul acestui an intentia de a folosi senzori de imagine de 48 de megapixeli, proiectati pentru smartphone-urile lor, si incepem sa auzim detalii cu privire la primele dispozitive capabile  sa faca fata numarului masiv de pixeli. Honor tocmai a anuntat modelul View 20, care utilizeaza senzorul IMX586 produs de Sony si  procesorul Kirin 980 de la Huawei, si acelasi design al camerei pentru selfie ca si noul Nova 4 de la Huawei, care va fi prezentat pe larg saptamana viitoare.

 

View 20 este urmasul lui View 10, un dispozitiv din gama medie de care am fost impresionati la inceputul acestui an. Honor nu ofera detalii complete despre View 20 inca – acest lucru se va intampla la evenimentul din 22 ianuarie 2019 de la Paris pentru modelul global, in timp ce varianta chineza V20 va fi disponibila pe 26 decembrie 2018. Ceea ce stim este ca View 20 va concura la capitolul specificatii si design mult mai agresiv decat predecesorul sau.

 

Xiaomi este, de asemenea, pregatit sa lanseze un telefon de 48 de megapixeli in lunile urmatoare. Lin Bin, co-fondator si presedinte al companiei, a postat o imagine pe Weibo in care apare un dispozitiv neidentificat care are trecuta specificatia “camera foto de 48MP” langa obiectiv. Nu exista alte detalii, dar Lin spune ca acestea vor fi dezvaluite in ianuarie.

 

Atat Samsung, cat si Sony fac afirmatii similare cu privire la senzorii lor: au pixeli mici de 0,8μm, dar senzorii insisi sunt fizic mai mari decat ai majoritatii concurentilor, avend dimensiune totala de 1 / 2,0 inch. Companiile spun ca fiecare pixel individual poate lua informatii de la vecinii sai pentru a produce echivalentul unei imagini de 12 megapixeli capturate cu 1.6 μm pixeli. Prin comparatie, telefoanele de varf de pe piata, cum ar fi Pixel 3 si iPhone XS, au senzori de 12 megapixeli cu 1,4 μm pixeli.

 

Telefoane cu senzori de inalta rezolutie similari au existat si in trecut, cum ar fi cele de 80 megapixeli Nokia PureView si Lumia 1020 de 41 de megapixeli, dar exista prea multe variabile in ceea ce priveste software-ul, dimensiunile si designul pentru a outea compara cu adevarat implementarea. Ca intotdeauna, specificatiile rareori reflecta realitatea cand vine vorba de calitatea imaginii smartphone – asteptam cu nerabdare sa incercam aceste telefoane pentru a vedea cum se potrivesc afirmatiile facute realitatii.