Amazon isi inchide afacerea de comert electronic din China, si a anuntat joi vanzatorii de pe platforma.

Pana pe 18 iulie, Amazon.cn nu va mai fi deschisa vanzatorilor , ceea ce inseamna ca nu va concura cu gigantii de comert electronic din China, incluzand Alibaba si JD.com.

Amazon inca planuieste sa permita clientilor chinezi sa cumpere pe versiunile internationale ale site-ului, inclusiv pe pietele americane, britanice, germane si japoneze ale companiei. Amazon spune ca reevalueaza strategia sa in China pentru a raspunde acestor nevoi.

 

Amazon a declarat pentru The Verge: “In ultimii cativa ani, am dezvoltat afacerea online cu amanuntul din China pentru a accentua din ce in ce mai mult vanzarile transfrontaliere, si in schimb am vazut un raspuns foarte puternic din partea clientilor chinezi. Cererea lor pentru bunuri de inalta calitate, autentice din intreaga lume continua sa creasca rapid, si avand in vedere prezenta noastra la nivel mondial, Amazon este bine pozitionat pentru a le servi “.

 

Acesta mentioneaza ca afacerea va continua in China sub forma diviziei de cloud computing Amazon Web Services, vanzari de dispozitive Kindle si continut de pe carti electronice si accesibilitate catre vanzatorii din China care doresc sa ajunga la cumparatori la nivel mondial. Amazon va continua, de asemenea, sa opereze o versiune limitata, mai ieftina a abonamentului Prime , care nu include beneficiile on-demand video.

 

Amazon a intrat pe piata din China la inceputul anilor 2000, dar in cele din urma nu a putut concura cu rivalii care ofera transport maritim redus, adesea gratuit, fara a cere utilizatorilor sa indeplineasca comenzi minime. Amazon, in comparatie, a cerut clientilor sa atinga un minim de 59 de yuani pana la 200 de yuani (8.79 dolari – 29.81 dolari), in functie daca elementul era eligibil pentru Prime.

 

Consumatorii chinezi, adesea rasfatati de faptul ca vanzatorii nu aveau costuri de transport si au ofereau livrari peste noapte in aceeasi provincie, au ales companii locale precum Tmall si Taobao ale lui Alibaba. Amazon.cn detine doar o cota de 6% din piata chineza de comert electronic, potrivit The Wall Street Journal, citand Nomura Securities.

 

Potrivit WSJ, Amazon ar putea fuziona operatiunile din China cu Kaola NetEase. NetEase este cunoscut pentru parteneriatul sau cu Blizzard Entertainment pentru a opera versiuni locale ale World of Warcraft si Overwatch in China, dar conduce, de asemenea, Kaola.com, o platforma de comert electronic care comercializeaza diverse produse, inclusiv scutece, produse de frumusete si casti Beats.

 

In cazul in care o fuziune ar avea loc, Amazon ar pierde numele si ar trebui opereze in conformitate cu Kaola in schimb, dar ar putea continua sa obtina profiturile din regiune, ca rezultat. Amazon a refuzat sa comenteze eventualele planuri de fuziune .

 

De asemenea, eBay a esuat in China dupa ce a investit sute de milioane in servicii interne din tara. Dupa trei ani, eBay si-a vandut operatiunile in 2006. Walmart si-a inchis operatiunile chineze in JD.com dupa ani de incercari de a atrage clienti chinezi.

 

In afara comertului electronic, alte companii de tehnologie s-au confruntat cu rivalii interni, toate cu o concluzie similara: Google versus Baidu; Facebook versus WeChat; Apple vs. Huawei, Oppo, Vivo si Xiaomi; si Uber versus Didi Chuxing, care este o rivalitate care a dus la vanzarea de catre Uber a afacerii sale din China catre concurentul sau principal si admiterea efectiva a infrangerii.

 

Deopotriva, gigantii chinezi gasesc un succes rar in strainatate. AliExpress, similar cu Amazon.cn, este efortul lui Alibaba de a vinde consumatorilor occidentali, dar inca se lupta sa concureze cu Amazon peste hotare.