Opt persoane au fost puse sub acuzare din partea Statelor Unite pentru ca ar fi condus doua dintre cele mai mari „servicii de streaming neautorizate”, Jetflix si iStreamItAll.

 

Marele juriu federal care a dat rechizitoriul sustine ca cele doua servicii de streaming, Jetflix si iStreamItAll (ISIA) au determinat proprietarii de drepturi de autor sa piarda milioane de dolari.

 

Ambele servicii au fost utilizate de zeci de mii de abonati si puteau fi accesate online si pe numeroase sisteme, inclusiv smartphone-uri, tablete, televizoare inteligente, console de jocuri video, playere digitale, set-top box-uri si browsere web.

 

Jetflicks ar fi obtinut programe de televiziune de pe site-urile de piraterie – cum ar fi The Pirate Bay, RARBG si Torrentz – folosind scripturi automatizate, iar apoi furnizau continutul piratat abonatilor imediat dupa difuzarea emisiunilor.

 

Se presupune ca ISIA a folosit multe dintre aceleasi instrumente automate pe care Jetflicks le-a folosit pentru a localiza, descarca, prelucra si stoca continut ilegal – dar ISIA a furnizat si filme pe langa programe de televiziune – pentru a face rapid continutul piratat disponibil pentru abonatii ISIA.

 

Se presupune ca cele doua servicii reproduceau zeci de mii de episoade de televiziune protejate prin drepturi de autor si filme fara autorizatie, a declarat Departamentul de Justitie si a distribuit programele care incalca drepturile de autor catre zeci de mii de abonati platiti din SUA si Canada.

 

“La un moment dat, Jetflicks a sustinut ca are mai mult de 183.200 de episoade de televiziune diferite”, a declarat Departamentul de Justitie.

 

“Se presupune ca cele doua servicii ofereau mai multe programe de televiziune si filme decat servicii de streaming legitime, precum Netflix, Hulu, Vudu si Amazon Prime Video.”

Potrivit rechizitoriului, Jetflicks a fost condus de Kristopher Lee Dallmann; Darryl Julius Polo, cunoscut si sub numele de djppimp; Douglas Courson; Felipe Garcia; Jared Edward Jaurequi, cunoscut si sub numele de Jared Edwards; Peter H. Huber; Yoany Vaillant, cunoscut si sub numele de Yoany Vaillant Fajardo; si Luis Angel Villarino.

 

Al doilea serviciu de streaming neautorizat, ISIA, a fost creat de Polo, care a lasat Jetflix sa faca serviciul.

 

Dallman si Polo au mai fost acuzati de spalare de bani; incalcarea dreptului de autor prin reproducere sau distributie; si drepturile de autor penal prin performante publice.

 

In afara SUA, tari precum Australia si-au intensificat eforturile pentru a reduce distributia ilegala a continutului protejat de drepturi de autor. In ultimele 18 luni, in Australia au avut loc un sir de batalii legale pentru continutul pirateriei, ceea ce a dus la interzicerea site-urilor web site-urilor inteligente si a site-urilor care ofera fisiere cu subtitrare.

 

In Europa, derularea controversatei drepturi de autor la inceputul acestui an a creat un regim strict care impune oricui care copiaza un fragment de text din articolele unui editor sa aiba o licenta in acest sens. De asemenea, aceasta impune companiilor sa isi asume responsabilitatea pentru continutul incarcat de utilizatori, despre care Parlamentul European a sustinut ca isi propune sa ajute muzicienii, interpretii si autorii de scenarii, precum si editorii de stiri, sa negocieze oferte mai bune pentru utilizarea operelor lor.