Microsoft construieste o retea de identitate descentralizata (DID) bazata pe blockchain-ul bitcoin, a anuntat compania pe 13 mai.

Intr-un post pe blog, compania a declarat ca infrastructura, cunoscuta sub numele de Network Overlay Network (ION), se bazeaza pe un set evolutiv de standarde deschise dezvoltat in colaborare cu Fundatia pentru Identitate Descentralizata.

Microsoft sustine ca abordeaza problemele de tranzit, ceea ce inseamna ca “blocurile publice cele mai robuste, descentralizate, functioneaza la doar zeci de tranzactii pe secunda, nici pe departe aproape de volumul pe care l-ar cere o lume plina de DID-uri.” In schimb, miile de operatiuni se pot realiza pe secunda. In explicarea ratiunii din spatele ION, postul de blog a adaugat:

“Noi credem ca fiecare persoana are nevoie de o identitate descentralizata si digitala pe care o detin si o controleaza, sustinuta de identificatori detinatori de proprietate, care sa permita interactiuni sigure, care protejeaza intimitatea. Aceasta identitate de sine statatoare trebuie sa se integreze perfect in viata lor si sa le puna in centrul a tot ceea ce fac in lumea digitala “.

Daniel Buchner, manager de program pentru echipa Microsoft Identity, a declarat ca scopul retelelor descentralizate este eliminarea controlului pe care aplicatiile, serviciile si organizatiile il au asupra identificatorilor digitali, cum ar fi adresele de e-mail si numele de utilizator.

Microsoft isi propune sa creeze un ecosistem in care “miliarde de oameni si nenumarate dispozitive pot interactiona in siguranta printr-un sistem interoperabil bazat pe standarde si componente open source”.

Microsoft a adaugat ca intentioneaza sa colaboreze cu colaboratori open-source, astfel incat ION sa poata fi lansat public pe bitnet mainnet in urmatoarele luni.

Tehnologia care ofera utilizatorilor un control mai mare asupra identitatii lor digitale castiga tractiune, PayPal investind intr-o astfel de lansare luna trecuta.

ION este departe de prima initiativa de blocare a Microsoft. La inceputul acestei luni, a lansat un nou kit de dezvoltare Azure Blockchain pentru blockul Ethereum, Starbucks implementand acest serviciu pentru a urmari productia de cafea.