HTC va incepe sa vanda astazi setul sau autonom de casti virtuale Vive Focus la nivel mondial, dupa lansarea initiala in China la inceputul acestui an. Setul cu casca, care va costa 599 USD in SUA, vizeaza clientii business din 37 de tari. Face parte dintr-o incercare mai mare de a face castile HTC VR sa fie atractive companiilor, inclusiv o aplicatie de colaborare recent anuntata Vive Sync, care permite angajatilor din diferite birouri sa se intalneasca si sa lucreze impreuna in VR.

Vive Focus este un set cu casca mobil autonom care urmareste miscarea unui utilizator cu camere orientate spre exterior – similar cu setul cu casti Oculus Quest de 399 dolari. HTC a anuntat ca a anulat un headset similar bazat pe platforma Google Daydream VR si a fost initial neclar daca Vive Focus va fi lansat in afara Chinei. Cu toate acestea, HTC a confirmat lansarea in aceasta primavara, facand un kit de dezvoltare disponibil pentru cumparatorii din SUA.

Am fost impresionati de calitatea de urmarire a Vive Focus, iar de la lansarea sa, HTC a dezvoltat controllere de miscare pe deplin urmarite pentru a completa dispozitivul original de indicare de la distanta. Dar nu va asteptati la un concurent direct al Oculus Quest. HTC nu face acest lucru ca dispozitiv de consum – este mai probabil sa apara in simulatoare de instruire, in facilitati de design industrial sau in arcade. Cumparatorii pot adauga unul dintre cele doua pachete de service premium si reparatii “Advantage”, costul fiind de pana la 749 dolari sau 799 dolari.

Vive Focus va sta alaturi de vechile casti HTC de 499 $ Vive si 799 Vive Pro, care sunt legate de un calculator. HTC testeaza Vive Focus ca set de casti pentru “afacerea care doreste o experienta VR cu adevarat mobila”. Spre deosebire de originalul Vive, acesta nu necesita nicio cutie de senzori externa si are aceeasi rezolutie de 2880 x 1600 de varf ca Vive Pro; este alimentat de chipsetul mobil Qualcomm Snapdragon 835 si are o durata de viata a bateriei de pana la trei ore.

VIVE Focus este similar cu Oculus Quest, desi nu sunt competitori directi

HTC a mentionat si un set cu cascã all-in-one de la compania chineza Shadow Creator, care foloseste platforma Vive Wave mobile HTC pentru a lansa un set de casti numit Shadow VR. Acesta va fi lansat la nivel mondial pe 11 noiembrie si are o caracteristica similara cu Vive Focus, desi cu un ecran rezolutie usor redusa.

HTC si-a indreptat atentia asupra clientilor din mediul de afaceri pentru o perioada de timp, dar accentueaza faptul mai mult ca niciodata cu Vive Focus. Acesta este in contrast cu concurentii Oculus si Sony, care si-au prezentat castile VR ca dispozitive de divertisment pe piata de masa – desi Oculus furnizeaza de asemenea casti pentru companii precum Walmart pentru instruire si pentru alte utilizari. Este posibil ca HTC sa faca cea mai sigura miscare aici, deoarece intreprinderile au folosit in mod sistematic sisteme VR de zeci de ani, in timp ce doar pe piata de consum a fost sculptata recent o nisa. Dar pentru oricine cauta sa cumpere un set cu casca VR HTC pentru jocuri sau filme VR, Vive Focus este un pic dezamagitor.