Sucker Punch este un producator incredibil de subapreciat. Ok. Infamous a primit destula apreciere cand a aparut, dar in ceea ce priveste continuarile (si jocurile de sine statatoare), nu suficienta. De asemenea, Sly Cooper ramane una dintre cele mai mari comori din gaming din toate timpurile si nu ma poate convinge nimeni contrariul.
Dar daca toate aceste jocuri nu au reusit sa-i puna pe Sucker Punch la acelasi nivel cu marile studiouri, Ghost of Tsushima va reusi cu siguranta.
Ghost of Tsushima m-a impresionat inca din momentele sale de deschidere. Acesta este unul dintre cele mai incredibile jocuri pe care le-am vazut vreodata si nu doar din punct de vedere tehnic. Ghost of Tsushima este oarecum plin de spirit, dar idilic. Sangeros si periculos, dar calm si senin.
Trezindu-se pe campul de lupta al lui Tsushima pentru a-si gasi oamenii masacrati de mainile unei armate mongole invadatoare, samuraiul (si nobilul) Jin Sakai este aruncat intr-o poveste de razbunare old school. Desi pare un conflict la nivel de suprafata, implementarea este sincer geniala, permitand naratiunii sa infloreasca alaturi de jucator. Jin se transforma in personajul „Ghost”, potentialul salvator al Japoniei, dar descendenta lui ne ofera un fundal ferm care informeaza motivatiile personajului sau.
Vizionarea povestii cu audio japonez (engleza este disponibila) si intr-un filtru optional alb-negru „Mod Kurosawa” este glorioasa. Sucker Punch aduce un omagiu cinematografiei japoneze clasice pe tot parcursul celor 30 de ore de joc.
Acest filtru – si restul jocului straluceste – in HDR, chiar la detalii precum frunzele individuale care se incadreaza pe ecran. In mod uimitor, Sucker Punch a mentinut, de asemenea, timpii de incarcare la minim, intrucat variaza de la cinci la zece secunde (uneori mai putin) la tranzitia intre locatii de calatorie rapida. Posesorii PS4 Pro au optiunea de a schimba intre un mod bazat pe performanta si un mod bazat pe calitate vizuala, dar l-am pastrat pe acesta din urma tot timpul si nu am observat scaderi majore de FPS. In multe feluri, impreuna cu timpii de incarcare rapida, se simte ca punctul culminant al tehnologiei actuale.
In timp ce acesta este un joc de genul „cheama-ti calul cu un buton si cutreiera lumea deschisa”, Ghost of Tsushima permite personalitatii sale sa mareasca acest cadru aparent rotativ. Incepe un pic neplacut, cu un set limitat de miscare si optiuni de traversare usoara, dar odata ce ai intrat in bucla principala, totul se leaga.
Stiti modul de navigare prezent in toate jocurile open world ? Ei bine, Ghost of Tsushima il reinventeaza, cu un efect de vant care curge in directia buna, in timp ce modifica mediul din fata ochilor. Nu m-am saturat niciodata de asta si acum o vreau in aproape toate jocurile: este greu sa ma intorc la indicatorii obiectivi aglomereaza HUD-ul.
Ritmul de lupta este, de asemenea, foarte bine implementat. Resolve-ul (un fel de sistem de MP) alimenteaza vindecarea si abilitatile, permitand un echilibru interesant intre aparare si atac. Punctul principal al actiunii este gazduit in cadrul sistemului de parry bazat pe cronometru, precum si nevoia de a evita atacurile deblocate (reflectate de o stralucire albastra si, respectiv, rosie). Este standardul pentru o multime de jocuri, dar functioneaza perfect.
Ghost of Tsushima se deschide incet pe masura ce dobandesti pozitii noi, dansand intre ei pentru a contracara dusmanii care sunt echipati cu scuturi, sulite si sabii. De asemenea, reusesti sa te simti puternic la inceput chiar si cu o bara de sanatate scazuta si fara trucuri, deoarece sistemul parry iti ofera cele mai multe instrumente de care ai nevoie pentru a supravietui. Adaugand in plus abilitati de ninja, optiuni de stealth, dodging si tehnici de forta bruta te ajuta sa personalizezi stilul de joaca dupa gustul tau.
La fel ca micile nuante deschise, luptele infloresc in timp. Secventele de pauza insta-kill cinematografice se potrivesc de minune, avand in vedere tema samurai, dar sunt, de asemenea, modalitati functionale de abordare a luptei frontale, daca nu sunteti fan stealth.
In afara luptei, veti gasi, de asemenea, locatii din lumea deschisa care acorda bonusuri care va cer sa compuneti mai intai un haiku. Sau reflectati la anumite batai de poveste in timp ce faceti baie in izvoarele fierbinti. Totul este foarte unic si ajuta la spargerea monotoniei de a bifa toate checklist-urile. Sucker Punch imbratiseaza aceasta filozofie in interior si in exterior, intrucat HUD-ul urmeaza in mod implicit un design minimalist.
Ghost of Tsushima m-a tinut interesat pe parcursul intregii sale campanii, dar exista o multime de misiuni si extra-uri bazate pe poveste. Harta nu este neobisnuit de mare – desi exista o multime de obiecte de colectie – iar sistemul de calatorie rapid cu adevarat rapid ajuta la miscarea lucrurilor.
Cu Ghost of Tsushima in palmares, Sucker Punch merita sa fie in aceeasi conversatie ca Insomniac, Naughty Dog si Sony Santa Monica. Daca aceasta generatie de console se va incheia curand, este potrivit sa se termine cu Ghost of Tsushima, unul dintre cele mai frumoase jocuri de pana acum.