In ianuarie a acestui an, la sediul anual de multi mii de metri patrati de electronice de consum din Las Vegas, producatorii au inceput sa introduca o noua cerere in foile lor de date: Suporta Wi-Fi 6. Noi laptopuri si routere de la HP, Dell, Asus … toti vor sustine acest nou standard. Luna urmatoare, cand Samsung si-a dezvaluit smartphone-ul Galaxy S10, a enumerat asistenta Wi-Fi 6 printre numeroasele functii ale trupei whiz. „Wi-Fi 6” a fost inclus acum intr-un produs emblematic.
Deci, care este acest nou standard pe care toata lumea se angajeaza sa il sprijine? Wi-Fi 6 este ultima tehnologie de conectare wireless. Inca nu s-a lansat cu adevarat, dar va fi in curand, astfel ca producatorii de tehnologie au sprijinit dispozitivele in acest an ca mijloc de a-si dovedi in viitor produsele.
La fel ca in majoritatea noilor standarde, administratorii sai spun ca Wi-Fi 6 va face ca tehnologia noastra sa traiasca mai bine si mai repede. Este probabil adevarat. Dar retineti ca obiectivul principal cu lansarea Wi-Fi 6 este de a creste performanta si fiabilitatea conectivitatii wireless la nivel de retea, nu neaparat pe un singur dispozitiv sau la un singur punct de acces. Sigur, Roku si Nintendo Switch vor inregistra castiguri de viteza fara fir, dar o multime de noi informatii de calcul din spatele Wi-Fi 6 vor fi dedicate gestionarii fluxurilor catre mai multe gadgeturi simultan. Este Wi-Fi pentru o lume plina de gadgeturi mobile, dispozitive IoT si echipamente conectate.
Standardele pentru Wi-Fi sunt stabilite de Institutul Inginerilor Electrici si Electronici sau IEEE, iar dispozitivele sunt certificate pentru aceste noi standarde de catre Wi-Fi Alliance, care enumera peste 800 de companii ca sponsori sau contribuabili. Lista include Apple, Microsoft, Google, Facebook, Intel, Qualcomm, Broadcom, Microsoft, Samsung, LG Electronics si, bine, alte sute.
Aceste grupuri pun bazele noilor tehnologii radio la fiecare cinci ani sau mai mult, ceea ce inseamna ca Wi-Fi 6 a functionat de cand a fost lansat ultimul standard in 2014. Actualul standard de retea wireless pe care il folosim astazi este denumit IEEE 802.11 ac. Viitorul standard se numeste IEEE 802.11ax.
Dar poti numi Wi-Fi 6. Acest moniker simplificat reprezinta de fapt o schimbare a modului in care Wi-Fi Alliance marcheaza aceste standarde. Fiecare standard Wi-Fi va fi numit in secventa de acum incolo – mai ales frumos, deoarece Wi-Fi 6 cu siguranta ruleaza limba mult mai usor decat „802.11ax”.
„Am decis sa schimbam paradigma cu Wi-Fi 6”, spune Edgar Figueroa, presedintele si CEO-ul Wi-Fi Alliance. „Am terminat de vorbit despre tehnologii. Acum vorbim despre generatii. ”Asadar,„ Wi-Fi 6 ”va fi utilizat mai pe larg pentru a descrie ce versiune a retelei Wi-Fi la care sunteti conectat, la fel ca„ Wi-Fi 4 ”si„ Wi-Fi 5. ”Intre timp, Wi-Fi Certified 6 se va referi la programul de certificare prin care producatorii de dispozitive trebuie sa parcurga.
Wi-Fi 6 se asteapta la prima actualizare importanta a asistentei cu banda duala, incepand cu lansarea din Wi-Fi 802.11n din 2009 sau Wi-Fi 4, deoarece il numim acum. Wi-Fi 4 functioneaza atat pe benzile de 2,4 GHz cat si pe cele de 5 GHz. Wi-Fi 5, née 802.11ac, foloseste numai benzi in spectrul de 5 GHz. Wi-Fi 6, sau 802.11ax, se presupune ca se optimizeaza pentru frecventele de transmisie ale benzilor de 2,4 GHz si 5 GHz. Doua dintre caracteristicile sale de marca sunt tehnologia multi-utilizator, cu intrare multipla, cu iesire multipla (MU-MIMO) si ceva numit Orthogonal Frequency Division Multiple Access (OFDMA).
Practic, aceasta tehnologie permite mai multor dispozitive sa functioneze simultan pe acelasi canal Wi-Fi, ceea ce imbunatateste eficienta, timpii de latenta si debitul de date al retelei dvs. fara fir. Si, in timp ce Wi-Fi 6 este conceput pentru a imbunatati performanta retelelor Wi-Fi in ansamblu, pe dispozitivul propriu puteti experimenta de pana la patru ori capacitatea si de patru ori capacitatea de date (cantitatea de date mutata dintr-un punct in alta) pe care o veti face cu standarde de retea wireless mai vechi. Figueroa spune ca acest lucru ar putea insemna un randament de 9 pana la 10 gigabyte pe secunda in conditii optime.
Figeroa a mai spus ca, datorita inteligentei computationale, dispozitivele utilizate la marginea gamei Wi-Fi (aproximativ o lungime a unui teren de fotbal) vor avea in continuare o conectivitate decenta Wi-Fi, deoarece reteaua va „sti” sa trimita un semnal mai puternic catre acele dispozitive de margine. Un nou mecanism de „planificare” – pana la 12 fluxuri simultan – va asigura ca, chiar daca exista o multime de gadgeturi conectate la aceeasi retea, vor pastra in continuare o conexiune puternica. Si ca parte a procesului de certificare, fiecare tehnologie care solicita suport Wi-Fi 6 va trebui sa suporte WPA3, un nou standard de securitate care ofera mai multe optiuni de criptare individualizate.
Este posibil sa va intrebati cu privire la compatibilitatea inapoi si este o intrebare buna. Chiar daca dispozitivul dvs. mai vechi nu este certificat Wi-Fi 6, acesta va putea totusi sa traga un semnal de la routerele Wi-Fi 6. Experienta ar putea sa nu fie optimizata, pentru a utiliza acest cuvant pentru a opta oara. Daca aveti un dispozitiv certificat Wi-Fi 6, precum unul dintre noile telefoane Samsung, veti avea un beneficiu suplimentar de a sti cu ce tip de retea se conecteaza. Alaturi de pictograma Wi-Fi familiar din partea de sus a ecranului, veti vedea acum un 4, 5 sau 6 pe acesta.
Intrucat standardele Wi-Fi nu sunt actualizate atat de des, lansarea oficiala a Wi-Fi 6 va fi semnificativa. Dar, din nou, chiar daca lansarea programului de certificare Wi-Fi Alliance este de asteptat la inceputul toamnei – de obicei un fel de punct de inflexiune pentru adoptarea mai larga – Wi-Fi 6 nu este inca aici. Probabil ca nu vom vedea ca producatorii imbratiseaza complet chipset-urile disponibile pana anul viitor. Chiar si atunci, atat dispozitivele „utilizator final”, cat si routerele wireless care conecteaza conectivitatea vor trebui sa utilizeze Wi-Fi 6 pentru ca oamenii sa experimenteze imbunatatirile din acesta.
Pana acum, am vazut lansarea de produse precum routerul Wi-Fi 6 dual band Asus RT-AX88U, Netgear’s Nighthawk AX12 12-Stream Wi-Fi 6 Router, TP-Link’s Archer AX 6000, HP EliteBook x360 830 G6, Cele mai noi laptopuri Latell de la Dell (seriile 7000, 5000 si 3000) si smartphone-urile Samsung Galaxy S10 si Galaxy Note10, toate oferind suport pentru Wi-Fi 6. Exista in mod evident mai multe.
Exista, de asemenea, costul suplimentar de luat in considerare. Smartphone-urile premium Samsung sunt deja scumpe cu toate masurile, iar Elitebook-ul HP ar putea costa oricum peste 1.500 USD, dar noile routere Wi-Fi 6 de la Asus si Netgear sunt semnificativ mai scumpe decat modelele de anul trecut, variind intre 350 si 400 dolari.
Totusi, odata adoptat acest nou standard de Wi-Fi, acesta ar trebui sa ofere viteze mai rapide, capacitatea de a conecta simultan la fel de multe dispozitive IoT precum casele noastre si birourile si magazinele de cafea si garile, precum si potentiale beneficii periferice precum o viata mai buna a bateriei. Este cu un pas mai aproape de viitorul plin de gadget ni s-a promis; cu conditia sa para notiunea dvs. de viitor ideal.