Scena se deruleaza in felul urmator : Iti scoti telefonul si vezi un anunt pentru AirPods.

Stai putin. Nu am purtat o conversatie despre AirPods cu prietenul meu acum cateva minute? Telefonul meu … ma asculta?

 

Raspunsul este un rasunator da. Cand utilizati setarile implicite al telefonului, tot ce spuneti poate fi inregistrat prin microfonul dispozitivului. Telefoanele noastre colecteaza in mod obisnuit datele vocale, le stocheaza pe un server indepartat si le folosesc in scopuri de marketing. Acest fapt a fost pastrat in liniste o perioada de timp, dar acest tip de anunt targetat devine cunoscut de toata lumea.

 

Telefonul dvs. nu este singurul dispozitiv care va urmareste si va asculta. FBI avertizeaza ca hackerii pot prelua controlul asupra televizorului inteligent daca nu il asigurati.

 

Inainte de a intreba, da, este perfect legal, iar dezvoltatorii sustin ca nu abuzeaza de aceasta practica. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa va placa; multi oameni sunt speriati cand vad anunturi cu lucrurile despre care au vorbit doar. Din fericire, exista modalitati de a impiedica dispozitivele dvs. sa se descarce.

 

Cand va ganditi la asta, smartphone-urile sunt echipate cu un arsenal de echipamente de monitorizare: mai multe microfoane si camere sunt concepute pentru a absorbi audio si video. In timp ce aceste instrumente pot fi utile pentru crearea de media, ele sunt, de asemenea, o mina de aur pentru agentii de publicitate.

 

La mijlocul anului 2018, un reporter pentru Vice a experimentat pentru a vedea cat de atent asculta smartphone-urile conversatiilor noastre. Pentru a-si testa telefonul, jurnalistul a rostit expresii preselectate de doua ori pe zi, timp de cinci zile la rand. Intre timp, si-a monitorizat news feed-ul pe Facebook pentru a vedea daca au aparut modificari.

 

Schimbarile pareau sa ajunga peste noapte. Una dintre frazele sale de testare a fost aceea de a merge „inapoi la universitate”, iar in dimineata urmatoare, reporterul a vazut reclame pentru cursuri de vara. El si-a schimbat apoi fraza de test in „camasi ieftine” si a vazut rapid reclame pentru articole de imbracaminte low-cost pe feedul sau de pe Facebook.

 

Acest raport a declansat un val de studii asupra efectelor de supraveghere ale platformelor de socializare.

 

Desi nu toate studiile au oferit raspunsuri clare, s-a ajuns la un sentiment general de acord in aceasta privinta datorita indicilor din Acordurile de utilizare ale mai multor aplicatii si platforme de social media. Atingeti sau faceti clic pentru a gasi o modalitate usoara de a detecta ce se ascunde in acordul de utilizare al platformelor dvs. preferate.

 

Aceste acorduri ale utilizatorului includ faptul ca inregistrarile audio se pot folosi in mod explicit in scopuri publicitare targetate. Interesant este ca astfel de practici nu sunt impotriva legii. Aceasta actiune permite companiilor tehnologice sa impinga limitele de confidentialitate si mai mult pentru a ne incuraja sa cumparam lucruri de care nu avem nevoie.

 

Ce pot face pentru a nu fi spionat?

 

Daca nu sunteti confortabil cu anunturile targetate, exista modalitati de a atenua puterea de spionare a smartphone-ului. Acestea fiind spuse, este posibil sa pierdeti accesul la unele functii utile, cum ar fi asistentii vocali, asa ca va trebui sa decideti daca aceste functii merita sa va sacrificati confidentialitatea.

 

Cea mai mare vulnerabilitate provine din functia „mereu pornita” a majoritatii asistentilor vocali. Pentru a asculta cuvinte precum „Hei Siri”, microfonul trebuie sa ramana aprins in orice moment – ceea ce inseamna ca telefonul tau asculta mereu.

 

Cel mai bun loc pentru a incepe sa va protejati confidentialitatea este prin dezactivarea functiilor microfonului „mereu pornit” de pe receptor. Iata cum se face:

 

Dezactivati „Hei Siri”

 

Apple a fost in centrul atentiei pentru transcrierea inregistrarilor audio ale utilizatorilor Siri. Datele sunt stocate local pe dispozitivul dvs. si sunt incarcate odata ce este activat Siri, astfel incat dezactivarea acestei functii va face cel putin intrarile dvs. Siri mai scurte si mai specifice cererilor dvs.

 

Pentru a dezactiva „Hei Siri”, navigati la Setarile dispozitivului iOS, urmate de Siri & Cautare. Apoi, comutati ascultati „Hei Siri” la Off.

 

Dezactivati „OK Google”

 

De fiecare data cand utilizati „OK Google” sau utilizati o alta functie controlata vocal, interogarea dvs. este inregistrata, iar transcrierile sunt salvate in contul dvs. Google.

 

Daca utilizati Google Assistant pe Android, deschideti Setarile Google Assistant. Spuneti „OK Google” sau tineti apasat butonul de pornire al telefonului, apoi atingeti pictograma sertarului de fisiere gasit in coltul din dreapta sus si atingeti meniul cu trei puncte. Selectati Mai multe si alegeti Setari.

 

Din acest moment, veti dori sa derulati in jos la categoria dispozitive si sa selectati telefonul, apoi in sectiunea Google Assistant din partea de sus, atingeti butonul glisorului albastru pentru a-l schimba in gri, care dezactiveaza Google Assistant.

 

Dezactiveaza accesul microfonului pentru aplicatii

 

Dezactivarea functiilor mereu pornite de pe telefon nu este suficienta pentru unele aplicatii precum Facebook. Site-ul social face exceptii de la regula si va continua sa asculte decat daca faceti modificarea.

 

Aceasta este doar una dintre numeroasele setari de confidentialitate pe care ar trebui sa le utilizati cu adevarat daca aveti un cont Facebook.

 

Iata cum puteti dezactiva inregistrarea audio pentru Facebook, dar se aplica aceiasi pasi pentru orice aplicatie care foloseste microfonul:

 

iPhone

Accesati Setari >> Facebook >> Setari din submeniu. Glisati comutatorul microfonului spre stanga, astfel incat sa se transforme de la verde la alb. Asta il dezactiveaza. In mod alternativ, puteti accesa Setari >> Confidentialitate >> Microfon, apoi cautati Facebook pentru a face acelasi lucru. Retineti ca puteti activa si dezactiva microfonul si pentru alte aplicatii.

Android

Deschideti Setari, apoi alegeti Aplicatii si Administrator de aplicatii. Cautati Facebook si atingeti Permisiunile aplicatiei, apoi deconectati microfonul.

Retineti ca oprirea accesului la microfon Facebook va afecta si dezactiva anumite functii, cum ar fi Live Video. Daca veti utiliza aceste functii, va trebui sa activati microfonul din nou.