Comisia pentru valori mobiliare si bursa (SEC) l-a acuzat pe actorul Steven Seagal ca a promovat o oferta initiala de monede (ICO) fara a dezvalui ca a fost platit pentru aceasta. El a primit ordin sa plateasca comisiei peste 330.000 USD.

 

In martie 2018, Steven Seagal a fost contractat de proiectul ICO „Bitcoiin2Gen” (B2G) pentru a promova vanzarea pe canalele sale de socializare, precum si pentru a aparea ca un ambasador al marcii in materialele de marketing ale proiectului.

 

In timp ce i s-au promis 250.000 USD in numerar si 750.000 USD in jetoane B2G, comunicarea SEC din 27 februarie sustine ca a primit doar 157.000 dolari din acordul sau promotional.

 

Actorul a fost de acord cu decizia, promitand sa plateasca comisiei aproximativ 330.000 USD. Suma corespunde dublului sumei pe care a primit-o de la proiect, plus 16.000 de dolari din dobanzi prejudiciabile.

 

SEC l-a vizat in mod special Seagal pentru ca nu a dezvaluit ca aprobarea sa a fost platita pentru proiect, ceea ce reprezinta o eludare directa a reglementarilor sale.

 

“Celebritatile nu au voie sa-si foloseasca influenta social media pentru a valorifica titlurile fara a-si dezvalui in mod corespunzator compensatia”, a notat Kristina Littman, sefa Sectiei Cibernetice a Diviziei de Executare SEC.

 

Actorul este cunoscut pentru mai multe filme de actiune de mare anvergura lansate intre sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 2000, inclusiv „Under Siege”, „The Patriot” si „Above the Law”.

 

Seagal este un budist, sustinand ca in 1997 i s-a dat titlul de tulku – reincarnarea lama budista – de catre un mare preot budist. Din acest motiv, el a fost anuntat de proiectul B2G ca „maestru Zen”.

 

Seagal locuieste in prezent la Moscova, Rusia si a dobandit cetatenia sarba si rusa. In 2018 a devenit un trimis special al guvernului rus pentru „promovarea relatiilor de prietenie” cu Statele Unite.

 

In 2013, a fost invitat special al lui Ramzan Kadyrov, guvernatorul Republicii Autonome cecena. Kadyrov este cunoscut pentru atitudinea sa transanta si presupuse incalcari ale drepturilor omului.