ICO – la un moment dat metoda preferata de a strange bani de la investitori si cripto-entuziasti – este acum surclasta de IEO , o metoda mai noua si mai promitoatoare. Cum difera cele doua metode si cine beneficiaza mai exact?

 

Strangerea banilor a fost printre primele lucruri pe care antreprenorii crypto le-au facut pe masura ce industria s-a dezvoltat. Ofertele initiale de monede (ICO) au oferit o modalitate de a vinde token-uri catre public si de a genera milioane de dolari de la mii de utilizatori intr-o perioada scurta de timp.

 

Acest model s-a dovedit rapid ca fiind cel mai bun mod de a obtine sume mari de numerar. Modelul a fost adoptat in curand de aproape fiecare companie care a lansat un token intre 2017 si 2019.

 

Cu toate acestea, cripto-crash-ul din 2018 s-a dovedit a fi fatal pentru modelul de finantare, deoarece selloff-urile mari, pierderea increderii cumparatorului si cresterea ritmului de regulatie a redus substantial sumele ridicate prin ICO. Acum ca toata industria cauta un alt mod de a strange bani de la investitori, a luat nastere IEO (oferta initiala de schimb).

 

Pe scurt, ofertele initiale de schimb sunt ICO care sunt inchise publicului. In loc sa comercializeze noi criptomonede pentru toata lumea, companiile utilizeaza acum schimburi de cripto pentru a previzualiza proiecte si a oferi jetoane clientilor lor. Echipele de proiect din spatele noilor monede trebuie sa respecte cerintele schimbului. Schimbul, la randul lui, protejeaza contribuabilii proiectului.

 

Ca atare, modelul presupune reducerea sanselor de a fi inselat sau, cel putin, aceasta este perceptia, iar investitorii de retail au inceput sa se intoarca la ofertele token. Bloomberg a raportat ca aproximativ 180 de milioane de dolari au fost ridicate pana in prezent in 23 de oferte IEO diferite, cele mai multe dintre acestea avand loc in ultimele doua luni.

 

Bill Shihara, directorul executiv al Bittrex din Seattle, a declarat ca acest model are potentialul de a fi mai mare decat ICO-urile din 2017. Potrivit acestuia, a avut loc “o cerere semnificativa” atat de la utilizatori, cat si de la echipele care ofera token.

 

Bittrex trebuia sa organizeze primul sau IEO pe 15 martie inainte de a anula oferta in ultimul moment.

 

Modelul IEO a fost pionierat de Binance, cel mai mare schimb valutar de criptomonede din lume. Compania cu sediul in Malta a lansat un IEO la inceputul acestui an prin aplicatia populara BitTorrent, care a generat un record de 7 milioane de dolari in mai putin de 15 minute.

 

Cu toate acestea, Zach Fallon, avocat in domeniul valorilor mobiliare care a lucrat la probleme ICO la Comisia americana pentru valori mobiliare si burse, a declarat ca IEO “ia totul de la un ICO si il face mai rau”. Jeff Dorman, manager de portofoliu si partener la Arca din Los Angeles Fondurile a confirmat afirmatia, spunand ca fundamentele unui IEO sunt direct in contradictie cu ethosul descentralizat incorporat in cripto.

 

Nejc Kofric, CEO al bursei Bitstamp din Luxemburg, a declarat pentru compania Bloomberg ca “nu se vor atinge de IEO”. El a spus ca intrarea in acest spatiu reprezinta o vedere ingusta si ca industria trebuie sa fie mai bine reglementata inainte ca mai multe companii sa intre pe piata .

 

Avand suportul unei entitati la fel de mari si de incredere ca si schimbul de criptomonede, ar trebui ca IEOs, cel putin in teorie, sa fie mai atractive pentru investitorii mari. Aaron Bron, investitor si scriitor Bloomberg Opinion, nu este de acord cu declaratia.

 

El a subliniat ca diligenta efectuata de schimburi este neclara si contradictorie. El a adaugat ca procesul se invarte mai mult in jurul asigurarii ca investitorii vor tranzactiona monedele – fara a lua in considerare valoarea fundamentala a proiectului. Aceste conditii permit cumparatorilor sa mute riscul pentru urmatorul cumparator, cu un profit.

 

In ciuda opiniilor impartite asupra IEO cu unele companii care sustin acest lucru si analistii care se indoiesc de eficienta, se pare ca modelul de finantare este aici sa ramana. Cu peste 80 de milioane de euro stransi doar in martie 2019, piata ar putea incepe sa vada urmatorul val de oferte de token.