Scurgere masiva de date – Poti oricand sa-ti schimbi parola. Amprentele si fata ta sunt insa o alta poveste.

O scurgere masiva de date descoperite in aceasta saptamana in Marea Britanie include amprentele a peste un milion de persoane, informatii despre recunoasterea fetei, nume si parole necriptate si alte informatii personale de la Suprema, o companie de securitate folosita de politia britanica, banci si contractori militari, potrivit unui raport din The Guardian.

Scurgerile de date se intampla cu o regularitate socanta. Mai ales ca majoritatea companiilor s-au mutat in cloud in ultimii ani, diverse configuratii gresite si greseli au lasat munti de date private expuse public pe internet pentru accesul oricui.

Acest incident este diferit, deoarece, pe langa datele personale si parolele, include biometrie precum amprentele digitale si informatii despre recunoasterea fetei.

Scurgerea de date loveste in centrul uneia dintre cele mai mari temeri si critici cu privire la utilizarea din ce in ce mai mare a biometriei: Puteti schimba numele de utilizator si parola cu cateva clicuri. Fata ta este pentru totdeauna. Sau cuvantul „chirurgie” v-a trecut doar prin minte?

Suprema ruleaza Biostar 2, un sistem de securitate biometric care controleaza accesul si supravegherea in cladiri securizate. Scurgerea a fost descoperita de cercetatorii israelieni Noam Rotem si Ran Locar si de firma de cibersecuritate vpnMentor.

„Dupa ce am descoperit incalcarea din baza de date a BioStar 2, am contactat compania avertizandu-le despre descoperirile noastre”, au scris cercetatorii. “Cu toate acestea, am gasit BioStar 2, in general, foarte necooperant pe parcursul acestui proces. Echipa noastra a facut numeroase incercari de a contacta compania prin e-mail, fara niciun rost. In cele din urma, am decis sa contactam telefonic birourile BioStar 2. Din nou, compania a fost in mare parte neresponsiva.“

Scurgerea a totalizat 27,8 milioane de inregistrari si 23 de gb de date. La aproximativ o saptamana dupa descoperire la inceputul acestei luni, a fost remediata.