Konya, orasul renumitului poet Rumi, nu este unul dintre orasele la care ne gandim atunci cand vorbim despre tehnologie, in special despre blockchain si criptomonede. Fiind unul dintre centrele culturale majore ale Turciei, Konya este cunoscut pentru istoria bogata, moscheile superbe si siturile istorice.

 

Dar asta nu a impiedicat orasul anatolian sa-si infiinteze „Valea Stiintei si Tehnologiei”, sub umbrela Konya Science Center si sa construiasca o echipa care sa aplice blockchain la serviciile municipale.

 

Dezvaluit pentru prima data de primarul mitropolit Konya, Uğur İbrahim Altay, in timpul unui congres local de oras inteligent, la Ankara, pe 16 ianuarie, acest oras turc cauta modalitati de a dezvolta o „moneda de oras” si de a crea un ecosistem financiar bazat pe blockchain in jurul sau.

 

Doctorul Ali Osman Çıbıkdiken, seful Konya Stiintei si Tehnologiei Valea, a vorbit despre progresele realizate in asa-numitul proiect „City Coin”. Çıbıkdiken, care, de asemenea, actioneaza ca si consilier al mai multor proiecte blockchain, cum ar fi TrueFeedBack, a spus ca primul lucru pe care echipa lor de sapte dezvoltatori blockchain l-au facut a fost „sa caute modalitati de a utiliza tehnologia blockchain pentru finantarea programelor sociale”.

 

Proiectul va permite administratiei locale si altor parti interesate sa gestioneze fondul de rezerva pentru ajutor social pe blockchain. Orasul isi propune sa lanseze un prototip in termen de sase luni si sa il lanseze live intr-un an. Konya spera sa fie un model global pentru guvernele locale cu proiectul City Coin. Çıbıkdiken a spus:

“Criptomoneda pe care o dezvoltam in prezent va fi folosita in programele de ajutor social, activitatile corporatiilor municipale, transportul public si serviciile de mediu. Acest ecosistem local bazat pe blockchain va servi cetatenii Konya. Proiectul va vedea si dezvoltarea unui sistem de plati pentru a activa cripto in multe servicii municipale. ”

 

 

Fiind un oras cu o populatie de peste 2,4 milioane, Konya are suficienti oameni pentru a testa blockchain-ul in serviciile publice la o scara semnificativa. In plus, Konya are un avantaj atunci cand vine vorba de aplicatii smart city.

 

 

Potrivit unui raport detaliat al Camerei de Comert Konya, orasul are peste 10 proiecte diferite de oras inteligent, de la un sistem de plata pentru a utiliza carduri de credit fara contact in transportul public, pana la o aplicatie pentru smartphone pentru a acoperi functiile de e-municipalitate.

 

 

Au chiar o aplicatie, numita Mobile Mesnevi, pentru a livra cele mai bune poezii ale lui Rumi in diferite limbi. City Coin, bazata pe blockchain, poate fi adaugata in viitor ca metoda de plata pentru serviciile publice precum biciclete partajate, transport inteligent si autobuze electrice, printre altele.

 

 

Dupa anuntarea unei infrastructuri nationale de tip blockchain, Turcia si-a accelerat eforturile blockchain. Tara a stabilit planuri pentru un Digital Lira in 2020, iar Takasbank turc a lansat platforma BiGa Digital Gold pentru a furniza un sistem de transfer de aur pe baza de blockchain pentru industria bancara.

 

 

Centrul BlockchainIST, un centru finantat de universitatea din Istanbul, a anuntat recent planurile de a dezvolta proiecte de blockchain pentru generatia viitoare pe platforma Ava a profesorului Cornell, Emin Gün Sirer, a informat Cointelegraph.

 

 

Evolutiile pozitive din Turcia sunt observate de schimburile de cripta la nivel mondial, care infiinteaza birouri locale in tara. Dupa cum a raportat Cointelegraph anul trecut, Huobi a fost primul, urmat de Binance. Recent, Huobi s-a alaturat platformei Blockchain Turcia pentru a coopera cu ecosistemul local in eforturile de dezvoltare a blockchain-ului.