Oportunitatile de a castiga dobanda din criptomonede sunt in crestere, iar criptomoneda Dharma este ultima care intra pe aceasta piata.

Anuntat luni, startup-ul pentru imprumuturi Dharma este acum deschis pentru toata lumea. Creditorii si debitorii sunt desemnati sa elaboreze termeni de imprumut, intr-o maniera neconventionala, guvernata de contractele inteligente ale Dharma.

Criptomoneda Dharma se va diferentia de altele de pe piata prin faptul ca va oferi deponentilor o rata de retur fixa a criptomonedei pe care vor sa o imprumute.

Totusi, exista un ascunzis : Deponentii vor castiga dobanda numai atunci cand bunurile imprumutate vor fi utilizate de catre debitor.

Nadav Hollander, CEO-ul Dharma, a explicat pentru CoinDesk: “Ne ocupam de imprumuturi pe termen fix si cu rate fixe”, adaugand faptul ca Dharma a muncit foarte mult la imbunatatirea experientei utilizatorilor pentru toate partile. Acesta a mai adaugat: “Sunt mai multe modalitati pentru a castiga dobanda la criptomonedele dvs., intr-o maniera neconventionala, pentru toate dintre aceste modalitatii fiind necesar un anumit nivel de cunostinte tehnice.”

Dharma, care initial a fost anuntata ca si un protocol deschis, va pivota catre o companie care va facilita utilizarea segmentului de piata pe care l-a creat. In acest sens, Hollander a mai afirmat : ” Am luat o decizie strategica, in a fi o companie orientata catre utilizatori, mai degraba decat catre dezvoltatori. Acestea fiind spuse, contractul inteligent folosit este in prinicpal open source.”

Dharma a inlesnit deja imprumuturi, intr-o forma pilot, depasind pragul de 2500 de utilizatori. Potrivit unei analiza a Dharmalytics, creata de Matt Tyndall, deja s-au procesat, incepand de vineri, 1.16 milioane de dolari, in 1575 de imprumuturi .

Acesti utilizatori s-au alaturat programului pilot numit Dharma Lever, care, parasind ideea de protocol, in prezent se numeste doar Dharma.

Brendan Forster, co-fondator si COO al Dharma a precizat intr-o conferinta de presa:

” Asistam la schimbarea majoritatii catre servicii financiare bazate pe blockchain, ca si parte a inceputurilor unui sistem financiar mai eficient, programabil si echitabil.”

Cum functioneaza criptomoneda Dharma?

Ideea este mult asemanatoare cu LendingClub, in sensul ca o persoana imprumuta unei alte persoane, insa, in acest caz, este vorba doar de criptomonede.

Dharma s-a schimbat mult de la momentul sau de inceput, in care se descria ca fiind o platforma unde partile din exterior se puneau de acord sa garanteze imprumuturile, si sa faciliteze identificarea creditorilor. Firma – pentru care garanteaza Green Visor, Coinbase Venture, Polychain si altii – s-a reorientat in prezent pentru a servi ca si unic garant. Din perspectiva utilizatorului, acest lucru nu ar trebui sa schimbe multe.

Precum alte produse de imprumuturi cripto existente pe piata, Dharma cere creditorilor sa depuna 150 % din valoarea imprumuturilor lor ca si garantie colaterala. Deoarece, cererea de imprumuturi cripto este mult mai mare decat oferta, creditorii ar trebui sa primeasca destul de repede debitori. Odata ce acest lucru este realizat, acestia pot imprumuta ETH sau DAI, pe termen de 28 de zile, cu o rata a dobanzii fixa. Acesta este momentul in care finantele descentralizate ies in evidenta. Max Bronstein, managerul de marketing al companiei, a declarat pentru CoinDesk: “cei ce imprumuta isi primesc profitul in mai putin de 30 de secunde”. Daca valoarea garantiei colaterale scade sub 125 de procente din valoarea principala, prin contractul inteligent, se incepe lichidarea acesteia de la creditor. In fapt, acesta este unul dintre cele doua riscuri cheie la care se supun utilizatorii, asa numitul “risc volatil”, potrivit caruia, daca pretul se misca rapid in detrimentul creditorului, acesta poate pierde garantia colaterala. Celalalt risc este unul de ordin tehnic, si anume faptul ca Dharma ar fi putut intocmi gresit contractele sale inteligente. Aici, utilizatorii beneficiaza de protectia oferita de auditori si de “inteligenta multimii”, lucru posibil prin natura open source a contractelor inteligente.

Oferta

In prezent este nevoie de mai multi creditori pentru a face lucrurile posibile.

Pentru a veni in intampinarea cererii, compania desfasoara multa munca de dezvoltare. Mai multe fonduri au intrat in parteneriat cu criptomoneda Dharma, pentru a finanta cererea de imprumut, fonduri precum Passport Capital, Formosa Capital, Spartan Capital si Wyre Capital.

Referitor la acestea, Bronstein a spus: “Chiar daca este o cerere masiva pentru comertul de piata, suntem de parere ca prin dezvoltarea unei interfete mai usor de utilizat, am reusit sa gasim o mai mare aplicabilitate”. Tot Bronstein este de parere ca va exista cerere din partea unor startup-uri bine finantate, cu o provizii de ETH mari, si cu personal dispus sa accepte plata cu DAI, in loc de dolari. Cu toate acestea, Hollander spunea: “Exista mult mai mult interes in creditarea cu criptomonede decat in debitarea lor”.

Pentru moment, Dharma subsidiaza creditorii intr-o anumita masura, din moment ce ratele platite pentru imprumuturi sunt mai mici decat dobanzile primite. Debitorii vor plati numai 2 %, in timp ce creditorii castiga 4% la ETH si 5.5 % la DAI, atunci cand capitalul lor este imprumutat.

Unul dintre membrii importanti ai unei firme de date cripto, Delphi Digital, Anil Lulla a declarat pentru CoinDesk: “Criptomoneda Dharma nu este nici pe departe singurul proiect care in prezent subventioneaza piata. Chiar si optiunile centralizate, precum BlockFi, ofera un procent de retur de 6.2 % pentru orice suma sub 25 de BTC si 500 ETH. Aceste proiecte sunt angrenate intr-o competitie pentru a acapara disponibilitatile de criptomonede ale oamenilor, si au nevoie sa sustina temporar piata, pentru a atrage repede creditori si pentru a castiga cota de piata”.

Gramada DeFi

Creditarea si debitarea suna simplu, insa, in finante, micile modificari inseamna linii diferite ale produselor.

Cu Unchained Capital si BlockFi utilizatorii ofera criptomonede si primesc inapoi fiat. Cu Compound, utilizatorii imprumuta si sunt imprumutati in criptomonede, insa toate dobanzile sunt variabile in functie de dobanda in timp real. Cu MakerDAO, nu exista un termen pentru imprumut.

Ceea ce propune criptomoneda Dharma arata, probabil, ca cel mai cunoscut tip de operatiune financiara, insa nu este , momentan, chiar ca personal banking-ul, cu exceptia faptului ca este gandita pentru a fi usor de folosit si de inteles pentru toti participantii. Hollander afirma: “Abordarea noastra este sa construim un produs DeFI neconventional, care poate fi utilizat cu orice wallet cripto, inclusiv cu Coinbase“.

In prezent, termenul maxim al oricarui imprumut este de 28 de zile. Bronstein a afirmat ca se lucreaza din greu pentru a se permite un termen mai mare, startup-ul propunandu-si intr-un viitor apropiat termene de 3, pana la 6 luni de zile.

Si alte cateva aspecte se vor schimba de-a lungul timpului. In prezent, Dharma subventioneaza toate taxele utilizatorilor, insa acest lucru nu va fi pentru totdeauna. Dharma planuieste ca la un anumit moment sa incaseze o taxa de initiere a imprumutului, ceea ce va insemna cea mai notabila dovada a pivotarii sale de la un protocol catre o companie in toata regula.

Preluat de pe Coindesk