Pe parcursul anului 2018, plati Bitcoin in valoare de peste 3,3 trilioane de dolari au fost procesate pe reteaua de blocuri publice.

Volumul mare al tranzactiilor pe blockchain-ul monedei dominante a demonstrat eficienta activului ca metoda de plata transfrontaliera si ca o alternativa la sistemele de decontare existente pentru platile internationale.

 

Este Bitcoin o versiune mai eficienta a aurului?

Adesea, Bitcoin este comparat cu aurul ca un bun de valoare si un mijloc de schimb.Nici una dintre active nu este afectata de performanta pietei financiare mai largi si, in general, nu sunt corelate cu vehiculele traditionale de investitii.

 

Dar se poate spune ca Bitcoin este o versiune mai eficienta a aurului datorita capacitatii sale de a functiona ca mijloc de schimb si de sistem de plati transfrontaliere.

 

In noiembrie 2018, Binance, cel mai mare schimb valutar din lume, a trimis 600 de milioane de dolari, cu o taxa de 7 dolari, procesand peste 107 000 Bitcoin intr-o ora.

Pentru ca o suma similara sa fie procesata utilizand aur sau servicii financiare traditionale, trebuie sa fie implicati furnizorii de servicii terte si autoritatile de reglementare, rezultand un proces lung de gestionare a documentelor si a activitatilor legate de conformitate.

 

Volum de trilioane atins

 

 

Eficienta tranzactiilor mari si a tranzactiilor transfrontaliere a permis retelei Bitcoin sa atinga anul trecut un volum de 3.2 trilioane de dolari, inregistrand o crestere medie anuala de 2,91%.

 

Cercetatorii de la Satoshi Capital Research au scris:

Compararea performantei retelei Bitcoin in anul 2018 cu anii anteriori: – Volumul total al tranzactiilor: 2,2 bilioane dolari – Volumul total al tranzactiilor de nivel 1: 3,2 tn – Schimbarea totala a volumului tranzactiilor 2017-2018: -8,23% (0,3 tn) anul 2017-2018 pentru fiecare zi a anului: + 2,91%.

 

Volumul tranzactiilor in valoare de 3.2 trilioane de dolari a Bitcoin nu include volumul tranzactiilor pe piata valutara (OTC), despre care se spune ca este mai mare decat volumul pietei valutare.

 

Nu toata lumea este convinsa

 

Intr-un interviu pentru Bloomberg, Huw van Steenis, consilierul senior al guvernatorului Bancii Angliei a spus ca monedele precum Bitcoin nu trec cu brio testele fundamentale ale serviciilor financiare.

 

Cu accent pe viitorul luminos al sectorului fintech, consilierul a spus: “Nu ma ingrijorez prea mult in privinta criptomonedelor. Acestea nu trec testele de baza ale serviciilor financiare. Nu sunt o mare unitate de schimb, nu au valoare si sunt mai lente. ”

 

Cu toate acestea, afirmatia potrivit careia criptomonedele sunt mai lente in procesarea tranzactiilor in comparatie cu serviciile financiare traditionale este foarte inexacta.

 

Sistemele de decontare, cum ar fi reteaua SWIFT, necesita minimum trei pana la cinci zile lucratoare pentru transferurile bancare internationale, in timp ce Bitcoin si alte active cripto majore pot de obicei plati in termen de o ora.

 

Anterior, la demisia directorului general Swift, Gottfried Leibbrandt, s-a aratat ca reteaua SWIFT, bazata pe sistemul sau construit acum 41 de ani, prezinta diferite vulnerabilitati si ineficiente in procesul de solutionare a platilor.

 

Swift este in forma foarte diferita de cea de acum sapte ani. Intotdeauna va fi un moment sa scrieti un nou capitol. Cred ca este intr-adevar momentul potrivit “, a spus Leibbrandt la vremea respectiva.

 

Cu controale de capital in multe regiuni care nu permit iesirea de aur si fiat cu restrictii mari, pe termen lung, Bitcoin ar putea apela la o gama mai larga de investitori ca mijloc eficient de schimb.