Ai descarcat Rocket League. Ai jucat deja cateva jocuri, ai fost implicat in cateva ciocniri, si ti se pare ca este un joc super interesant, insa te gandesti, probabil, ca este o colectie de goluri aleatorii si de demolari neasteptate.
Sunt aici sa te asigur ca exista ordine in acest haos. Aceste sfaturi nu te vor invata manevre de circ, sau cum sa zbori prin aer, pentru asta va trebui sa exersezi, insa te vor ajuta sa mergi in directia corecta, astfel incat sa fi in locul potrivit, la momentul potrivit, atunci cand echipa are nevoie de tine.

Acesta este un ghid pentru incepatorii din Rocket League. Strategiile simple si fundamentale de mai jos te vor ajuta sa contribui la victoriile echipei.

Nu iti ajuta adversatii sa inscrie

Succesul in Rocket League se bazeaza pe o idee destul de simpla. Vrei sa minimizezi numarul greselilor tale, in timp ce profiti de greselile adversarului. Daca vei face acesta lucru, vei inscrie, vei ajuta coechipierii sa inscrie, si iti vei salva echipa in numeroase ocazii.

Mai exact, vrei ca oponentii sa inscrie doar atunci cand fac ceva spectaculos, nu din noroc. Cateodata un jucator va reusi un sut perfect, care se va lovi de zid si va intra in coltul de sus al portii. In acest gen de situatii nu prea ai ce sa faci.

Insa daca doar din astfel de faze pot inscrie, atunci faci ce trebuie. Oponentii se vor chinui sa dea gol atunci cand nu ii ajuti, si poti folosi acest lucru in avantajul tau.

Pozitionarea este cheia in Rocket League

Vei constata ca este de multe ori extrem de dificil sa marchezi un gol atunci cand incerci, si foarte usor cand esti pur si simplu neatent. De aceea este atat de importanta pozitionarea. Daca poti sa stai cu masina intre minge si poarta ta, ii vei deruta pe adversari, si vei respinge numeroase mingi.

Cateodata vei reusi chiar sa respingi in poarta adversarului. Este greu, dar aceste momente devin din ce in ce mai frecvente daca esti constant.

Nu trimite niciodata mingea catre poarta ta

Vei vedea acest lucru in modul de joc al incepatorilor si al calculatorului. Vor lovi mingea dintr-un unghi nepotrivit, si in loc sa paseze, o vor trimite in directia gresita. De regula rezulta intr-un autogol, sau intr-o pasa de gol catre adversar.

Exista exceptii, insa de regula nu este bine sa trimiti mingea in spate. Vei vrea sa directionezi mingea fie catre margini, fie catre poarta oponentului. Daca nu poti face niciunul dintre aceste doua lucruri, este de preferat sa nu faci nimic. Poate ca echipa adversa va avea astfel sansa unui sut, insa nu intotdeauna un sut inseamna gol.

Joaca in careul adversarului

Rocket League seamana mult cu fotbalul. Trebuie sa incerci tot timpul sa trimiti mingea in careu. Vei vrea sa centrezi din colturi, in timp ce coechipierii sau alearga, mentinand presiune, in speranta ca unul dintre oponenti va gresi.

Distantare, distantare, distantare

Nu trebuie sa fi implicat in fiecare faza. Nu exista nimic mai enervant decat un coechipier care iti ia mingea atunci cand tu ai un unghi mai bun, si care te forteaza sa ajustezi jocul, pentru ca si-a parasit pozitia.
Trebuie sa le oferi spatiu coechipierilor. Cineva trebuie sa ramana in aparare, iar altcineva trebuie sa stea dincolo de mijloc pentru a primi pase. Orice strategie va fi compromisa daca va aglomerati intr-un singur loc, si veti fi mai putin eficienti si din punct de vedere individual, pentru ca niciunul dintre voi nu va prinde culoar liber.
Nu in ultimul rand, scenariile in care toti jucatorii sunt adunati in acelasi loc, lasand echipa fara aparare in cazul unui contraatac, sunt de evitat. Daca doi dintre coechipierii tai se lupta pentru minge, stai deoparte. Vei fi acolo sa savezi echipa daca lucrurile nu merg bine.

Joaca-te cu mingea, nu cu ceilalti jucatori

In unele cazuri poate fi eficient sa te lovesti de adversar. Ii vei muta de pe traiectorie, si vei intrerupe suturile. Daca nu poti lua mingea, este intelept sa nu lasi pe altcineva sa o ia.

Insa nu uita ca exista alti doi oponenti care vor sa te pedepseasca in eventualitatea in care elimini unul din joc. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa te concentrezi pe minge, nu pe oponent. Culoarele si centrarile sunt mai importante decat demolarile, asa ca mergi dupa minge de cate ori ai ocazia.
Joaca in aparare

Desi acest lucru este evident, ai fi surprins de cate ori este ignorat. Este incredibil de frustrant sa iei gol doar pentru ca nu era nimeni acolo sa opreasca mingea.

Fii atent la distribuirea jucatorilor de la inceputul jocului. Daca esti singur in spate, este responsabilitatea ta sa aperi, pentru ca esti singurul cu aceasta abilitate.

Ai incredere in coechipieri

Rocket League este un joc de echipa, asa ca nu incerca sa joci singur. Ai incredere in coechipieri. Rolurile se pot schimba rapid in timpul unui meci, dar daca iti adaptezi jocul in functie de conditiile de pe teren, te vei asigura ca echipa ta are posibilitatea de a raspunde indiferent de situatie.

Poate ca nu suna spectaculos, si nu vei deveni un star, insa aceste sfaturi te vor ajuta sa te organizezi. Jocul constant va genera goluri, pase de gol, si incredere.

Preluat de pe That Shelf