In acest articol vom discuta despre problema pirateriei online, dar si despre aceia a caror proprietate intelectuala este furata, si apoi distribuita.

 

In primul rand, stim deja de ce exista acest fenomen. Este rezultatul producatorilor de continut, care cred ca este in regula sa iti limitezi consumatorii, si sa ii discriminezi. Vedem constant aceasta atitudine.

 

Spre exemplu, sa presupunem ca vreau sa urmaresc un serial de care am auzit pe Netflix. Voi cauta pe Google serialul dorit, il voi gasi, insa odata deschisa pagina Netflix Romania este posibil sa am surpriza ca acest continut sa nu fie disponibil in tara mea. Care este primul lucru la care ma gandesc? Ar trebui sa il descarc de pe un torrent, sigur il gasesc pe filelist.ro, scenefz.me, sau last-torrents.org, cele mai cunoscute trackere romanesti.

 

Problema este ca cei de la Colombia Pictures practica fara nicio rusine o forma evidenta de discriminare. Desi platesc acelasi abonament, nu am acces la continut din pricina locului in care traiesc. Este de-a dreptul frustrant, iar aceasta abordare este din ce in ce mai frecventa.

 

Cand vine vorba de piraterie, am aceeasi opinie ca majoritatea. Este o forma de lupta pentru libertate impotriva acelora ce cauta sa o limiteze in functie de criteriile alese de ei.

 

Stiu ca acest lucru suna destul de grav, insa este adevarat, si este momentul ca toate companiile media sa inteleaga acest lucru.

 

Pe masura ce media petrece din ce in ce mai mult timp limitand continutul, datorita existentei unor organizatii precum filelist.ro, scenefz.me, sau last-torrents.org, pirateria s-a transformat dintr-o lupta pentru libertate, intr-o obisnuinta.

 

Multi dintre oamenii pe care ii cunosc nu inteleg de ce pirateaza. O fac pentru ca asa se face, si asta fac toti prietenii lor. In ziua de azi, pirateria este doar de dragul pirateriei.

 

Am ajuns in situatia groaznica in care oamenii fura munca altora fara sa se gandeasca la ce inseamna acest lucru.

 

Sa luam exemplul cartilor. Da, trebuie sa platesti pentru ele, insa odata ce ai platit le poti folosi in ce fel vrei tu. Le poti citi in format PDF, pe Kindle, sau pe iPad. Nu exista nicio limita. Nu ai nevoie de un torrent. Nu ai nevoie de filelist.ro, sau de orice alt site de genul.

 

Gandeste-te la cel care a scris cartea. Gandeste-te la lunile pe care le-a petrecut incercand sa creeze ceva de valoare pentru cititori. Nu exista niciun motiv etic in cazul acestui gen de piraterie. Este pur si simplu huliganism.

 

Este ca atunci cand Louis C.K si-a publicat tot continutul in schimbul sumei de 5 dolari. In cateva secunde site-urile precum last-torrents.org erau pline de copii piratate. Este un artist care tine cont de toata lumea, nu discrimineaza, iar drept multumire oamenii ii pirateaza continutul. Sigur, aceasta nu este singura lui sursa devenit, insa problema este ca pirateria a devenit obisnuita, si nu exista niciun motiv in spatele acesteia.

 

Inteleg de ce oamenii pirateaza un film atunci cand nu il pot vedea din pricina locatiei. Inteleg si de ce este piratat continutul care apare cu intarziere in unele locuri. Nu vad o problema in acest lucru. Insa nu este in regula ca oamenii sa pirateze continutul celor care isi pun pe primul plan audienta, cei care creeaza continut de valoare, si pe care ti-l furnizeaza sub orice forma iti doresti. Nu exista nicio scuza pentru aceste practici.

 

Acestea fiind spuse, ajungem la principala problema a pirateriei. Voi explica printr-un exemplu. Imagineaza-ti ca ai 200 de dolari de cheltuit, si vrei sa cumperi o pereche de pantofi, o husa pentru iPad, cateva carti, un film, un joc de Xbox, un abonament la o revista, si ultimul album al lui Will.I.am.

 

Nu poti cumpara toate acestea, 200 de dolari nu iti vor ajunge, asa ca trebuie sa alegi. Din cauza pirateriei, alegerea este simpla. Vei cumpara bunurile fizice, si vei renunta la cele digitale. Observi cum pirateria saboteaza piata? In loc sa iei o decizie bazata pe valoarea produselor, cele fizice castiga din start, intrucat pe cele digitale le poti lua gratis.

 

Aceasta este o problema uriasa, iar majoritatea celor care pirateaza nici macar nu o vad. Piratii ne obliga sa traim in trecut, unde singurele produse pe care le cumparai erau cele fizice. Acestia impiedica piata digitala sa devina un model de afacere viabil.

 

Nu m-ar deranja daca pirateria ar fi egala pentru toti. Daca am avea imprimante 3D cu care sa putem construi acasa iPad-uri si adidasi Nike, ar fi in regula, pentru ca atunci oamenii ar alege ce sa cumpere in functie de preferinte.

 

Creatorii de continut continua sa isi spuna ca trebuie sa se vanda, si este adevarat. Dar nici macar Louis C.K. nu a putut convinge cumparatorii sa plateasca 5 dolari pentru continutul digital, desi acestia sunt dispusi ca pentru un singur show live al sau sa plateasca 45 de dolari.

 

Pirateria ne blocheaza in trecut. Site-urile precum filelist.ro, scenefz.me, sau last-torrents.org sunt la indemana oricui, iar din pricina lor, si a multor altora, lumea digitala nu se poate sustine singura.

 

Sunt constienta ca pirateria exista. Sunt de acord ca multe companii trateaza clientii gresit, limitand continutul si discriminand in functie de piata, insa pirateria nu ucide industria muzicii, sau a filmelor, sau a jocurilor, ci ucide viitorul nostru digital.

 

Nu imi pasa de marii producatori. Imi pasa de ceilalti, de cei care traiesc din munca digitala, de oamenii care vor sa imbratiseze aceasta lume. Sunt oameni care muncesc, care incearca sa ofere cat mai mult, si problema este ca acestia sunt cei mai afectati de fenomen.

 

Filelist.ro, scenefz.me, sau last-torrents.org nu vor disparea prea curand, si nici restul site-urilor de torrente. Multe dintre ele sunt arhi-cunoscute chiar la nivel global, avem exemplu ThePirateBay, insa creatorii mici de continut au nevoie de sustinere, iar fara sustinere nu vor putea construi o lume digitala.

 

Haideti sa ne gandim la un alt exemplu. Imaginati-va o persoana care preda cursuri de manichiura online. Gandirea cursurilor, filmarea acestora, materialele si echipamentele folosite, ca sa nu mai vorbim de oamenii care trebuie angajati pentru a asigura suportul tehnic, toate acestea cer bani si timp. Iar cursul costa doar 5 dolari. Insa aceste cursuri sunt piratate.

 

Parerea mea este ca pirateria ii afecteaza tocmai pe cei care incearca sa construiasca, si sa ofere valoare prin produsul lor. Nu distruge marii producatori.

 

Preluat de pe Baekdal