Andreas Gal, fost CTO Mozilla, a redactat o plangere impotriva Agentiei Vamale SUA, dupa ce la sfarsitul anului 2018 a fost retinut timp de mai multe ore pe Aeroportul International din San Francisco, a fost interogat, i s-a impus sa isi deblocheze dispozitivele, a fost amenintat cu acuzatii false, si i s-a negat dreptul la un avocat. Gal este cetatean SUA.

Timp de mai multe ore, trei agenti armati, ce purtau veste anti-glont, l-au interogat pe fostul CTO Mozilla in privinta calatoriei sale, in privinta noului sau job de la Apple, si a muncii sale de la Mozilla.

Acest interogatoriu a avut loc la doar o saptamana dupa ce Apple a dezvaluit planurile sale de a cumpara Silk Labs, startup-ul concentrat pe AI pe care Gal l-a infiintat dupa ce a parasit Mozilla, in 2015. Intr-un interviu recent, fostul CTO Mozilla a declarat ca interogatoriul s-a bazat pe alte subiecte.

“Mi-au fost puse intrebari legate de munca mea la Mozilla. Pana la acest incident, nu am fost niciodata interogat intr-un asemenea fel. Singurul lucru care s-a schimbat recent este reprezentat de nemultumirile mele in privinta politicilor administratiei Trump, inclusiv cele de imigrare. Nu pot fi sigur ca acestea au generat evenimentul, insa daca acest lucru este adevarat, libertatea de exprimare se afla in pericol.”

Agentii i-au cerut lui Gal sa isi deblocheze telefonul si laptopul. Acesta a refuzat.

Dupa ce Gal le-a spus ca nu va debloca dispozitivele fara a-si consulta angajatorul, precum si un avocat, unul dintre ofiterii vamali a insistat ca acesta este obligat de lege sa le permita accesul. Ofiterul i-a citat un articol de lege, care spune ca “orice persoana care ataca, rezista, se opune, intimideaza, sau interfereaza” cu un agent federal aflat la datorie, comite o infractiune federala. Aceasta amenintare nu are nicio baza legala.

Gal a descris experienta sa:

“Dupa cum am aflat mai tarziu, experienta mea nu este unica. In timp ce Agentia Vamala are deja o istorie lunga de abuz impotriva stranilor, a imigrantilor, si a celor in cautare de azil politic, in ultima vreme, aceasta a inceput sa interogheze agresiv, sa retina ilegal, si in unele cazuri sa agreseze fizic cetatenii SUA care trec granita. Aceste asa numite perchezitii la granita nu sunt la intamplare. Agentia Vamala pastreaza dosare ale avocatilor, jurnalistilor si activistilor, si monitorizeaza activitatea cetatenilor SUA de pe platformele de socializare. Munca mea din trecut in domeniul criptarii si al confidentialitatii online este bine documentata, la fel ca si nemultumirile mele fata de administratia Trump, si contributia semnificativa la campaniile candidatilor democratici. Ma intreb daca acestea sunt considerentele pentru care am fost retinut. Daca guvernul intentiona sa ma sperie, a reusit. Calatoresc cu frica de la acel eveniment. Mi-am redus deplasarile internationale, si stau cu inima stransa ori de cate ori trec vama. Chiar si asa, nu intentionez sa tac.”

Preluat de pe Boing Boing