Un oficial al FBI a declarat saptamana aceasta ca biroul a observat o crestere semnificativa in rapoartele informatice de la debutul pandemiei coronavirusului (COVID-19).

 

Vorbind intr-un panou online gazduit de Institutul Aspen, directorul adjunct al FBI, Tonya Ugoretz, a declarat ca numarul rapoartelor a crescut de 4 ori fata de lunile precedente pandemiei.

 

FBI are un centru de reclamatie pe Internet, IC3, care este principalul nostru punct de ingestie. Din pacate, IC3 a fost incredibil de ocupat in ultimele luni”, a spus Ugoretz.

 

„Desi ar putea primi de obicei 1.000 de reclamatii pe zi prin portalul lor de internet, acum primesc ceva de genul 3.000 – 4.000 de reclamatii pe zi, nu toate legate de COVID-19, dar un numar bun dintre acestea sunt.

 

„A existat un scurt moment cand am sperat ca hackerii sunt si ei fiinte umane, si poate ar crede ca tintirea sau exploatarea acestei pandemii pentru profit personal ar putea fi exagerata, insa nu a fost cazul “, a spus Ugoretz.

 

“Totul de la crearea unor domenii de internet frauduloase […], am vazut oameni sa infiinteze organizatii de caritate COVID frauduloase, sa promita livrarea de masti si alte echipamente si apoi sa ofere imprumuturi frauduloase, santaje, etc.  Criminalii cibernetici sunt destul de creativi “, a declarat oficialul FBI.

 

In plus fata de rapoartele informatice periodice, Ugoretz a spus ca biroul este, de asemenea, constient de atacurile efectuate de tari straine, care vizeaza sectorul sanatatii nationale si capacitatile de cercetare COVID-19 ale SUA.

 

“Tarile au o dorinta foarte mare de informatii […] [cu privire la modul in care alte tari raspund, dar si despre lucruri precum cercetarea asupra vaccinurilor, ce se intampla in sectorul sanatatii din SUA si institutele noastre de cercetare “, a spus Ugoretz.

 

“Cu siguranta am vazut activitati de recunoastere si unele intruziuni in unele dintre aceste institutii […] in special in cele care s-au identificat public ca lucrand la cercetari legate de COVID”, a declarat directorul adjunct al FBI.

 

Ugoretz nu a specificat unde au avut loc „intruziunile”.

 

Acum doua saptamani, pe 4 aprilie, Centrul National de Contrainformatii si Securitate al SUA a emis un avertisment pe Twitter, exact pe acelasi subiect.

 

Agentia si-a emis din nou avertismentul dupa declaratia lui Ugoretz din aceasta saptamana, avertizand entitatile medicale sa consolideze lanturile de aprovizionare, in special.

 

“Cu lanturile de aprovizionare aflate in criza in timpul COVID-19, multe organizatii apeleaza la furnizori si furnizori alternativi. Unii furnizori pot fi nesiguri sau compromisi de hackeri care incearca sa acceseze datele dvs.”, a spus NCSC vineri.