De vreme ce comenzile rapide te pot ajuta sa te descurci mai rapid cu un iPhone sau iPad, merita sa acorzi mai mult decat o privire superficiala aplicatiei Shortcuts. Majoritatea comenzilor rapide date ca exemplu de Apple nu te vor ajuta sa economisesti prea mult timp. Si daca nu esti deja un cunoscator al proceselor de automatizare, este usor sa te simti pierdut atunci cand incerci sa creezi o comanda rapida personalizata.

Totusi, nu trebuie sa fii foarte priceput din punct de vedere tehnic pentru a profita de scurtaturile iOS 12. Voi enumera cateva dintre cele mai bune comenzi rapide de utilizat, impreuna cu cateva concepte de baza pentru construirea propriilor Shortcut-uri de la zero.

 

Comenzi rapide simple pentru iOS 12

 

Cea mai buna modalitate de incepe sa folosesti iOS 12 Shortcuts este sa activezi cateva dintre comenzile rapide create de alti utilizatori. Oricine poate partaja un link catre o comanda rapida existenta. Tot ce trebuie sa faci este sa dai click pe acest link dintr-un iPhone sau iPad, iar apoi sa selectezi “Get Shortcut” pentru a o adauga in colectia ta din aplicatia Shortcuts.

Pentru un exemplu de baza, incearca Dictate & Share. Odata declansata aceasta comanda rapida, va fi activata dictarea vocala, iar apoi se va deschide optiunea Share, putand astfel sa copiezi textul in clipboard sau sa il partajezi printr-o alta aplicatie. Folosesc aceasta comanda pentru a crea note rapide in Google Keep fara sa fiu nevoita sa deschid aplicatia.

De asemenea, mi-am facut propria mea scurtatura pentru momente de concentrare care determina dispozitivul Amazon Echo din apropiere sa imite sunete puternice de ploaie, in timp ce activeaza modul „Nu deranjati” pe telefon.

Alte exemple pe care le-am gasit utile:

Transforma orice film video, o fotografie in rafala sau o fotografie live intr-un GIF.

Transforma mai multe fotografii intr-un colaj.

Trimite un mesaj mesaj programat.

Cauta pe Spotify melodii, albume, artisti si playlisturi.

In unele cazuri, alte aplicatii te pot ajuta sa adaugi comenzi rapide. Google, de exemplu, ofera acum o scurtatura la indemana pentru a discuta cu Asistentul Google prin intermediul Siri. Trebuie doar sa descarci cea mai recenta versiune a Asistentului Google si sa cauti butonul “Adauga la Siri”. Apoi, poti inregistra o fraza personalizata sau pur si simplu poti utiliza “Hei Google”. Va trebui sa apesi butonul Siri sau sa spui „Hei Siri” mai intai, dar chiar si asa, metoda este mult mai rapida decat deschiderea aplicatiei.
Pandora ofera ceva similar pentru pornirea posturilor de radio online prin intermediul Siri. Doar deschide aplicatia Pandora, mergi la Setari, si selecteaza “Adaugati la Siri”. Alege apoi o statie radio si inregistreaza fraza pe care vrei sa o utilizezi. Din nefericire, pentru fiecare statie va fi nevoie de o alta comanda rapida, dar poti seta mai multe comenzi rapide pentru posturile tale preferate.

 

ACCESUL RAPID LA Shortcuts

Oricat de convenabila ar putea fi Shortcuts, deschiderea aplicatiei de fiecare data este o pierdere de timp. Iti recomand sa adaugi scurtaturi catre comenzile rapide din aplicatie cu ajutorul lui Siri, al widget-urilor si al butoanelor de pe ecranul principal.

Incepe prin a deschide aplicatia Shortcuts, apoi apasa butonul cu trei puncte din comanda rapida pe care vrei sa o accesezi. Apasati pe meniul comenzii rapide (care arata ca o pereche de butoane de comutare) si vei vedea un set de optiuni:
Adauga la Siri iti permite sa inregistrezi o comanda vocala personalizata pentru a lansa comanda rapida. Un dezavantaj: poti asocia o singura expresie cu fiecare comanda rapida, deci va trebui sa tii minte exact formularea aleasa.
Afiseaza in Widget adauga un buton pentru comanda rapida in lista widget-urilor dispozitivului tau. Poti accesa widget-ul din Centrul de Notificari sau glisand catre dreapta din ecranul initial . Asigura-te ca lista ta de widget-uri include comenzile rapide. Du-te in partea de jos a listei cu widget-uri, selecteaza Editare->Mai multe->Comenzi rapide, si apoi apasa butonul ”+” Poti folosi butonul care arata ca trei linii orizontale pentru a muta widget-ul mai sus sau mai jos in lista.
Adaugati in ecranul initial creeaza o pictograma care se afla alaturi de celelalte aplicatii. Pentru a modifica felul in care arata aceasta pictograma, apasa mai intai butonul Pictograma, apoi selecteaza o culoare si un glyph din meniu. (Poti sa utilizezi si imagini din galeria ta) Dupa ce ai selectat o pictograma, apasa pe Add to Home Screen (Adaugare la ecranul initial), apoi urmeaza instructiunile de pe pagina Safari care se va deschide.

 

COMENZI RAPIDE CONTEXTUALE

Unele comenzi rapide nu pot fi utilizate direct prin aplicatie sau prin comenzi vocale. In schimb, acestea utilizeaza butonul Distribuiti pentru a efectua o actiune in cadrul anumitor aplicatii.

Un exemplu excelent este “Descarca YouTube”, o comanda rapida care poate salva videoclipuri in Galerie pentru a le vizualiza offline, fara alte aplicatii suplimentare. Odata ce ai activat aceasta scurtatura, incarca un videoclip in aplicatia YouTube, apoi apasa butonul Distribuiti. Poti selecta apoi “Comenzi rapide” (poate fi necesar sa apesi mai intai butonul “Mai multe” pentru a vedea aceasta optiune), apoi selecteaza “Descarcati YouTube”. Dupa executarea comenzii, alege “Salvati in album” si va aparea in galeria ta.

Alte exemple care utilizeaza butonul Distribuiti:

In timp ce vizualizezi un produs pe Amazon, verifica istoricul preturilor.
Transforma documentele in fisiere PDF. (Incearca cu Google Docs.)

 

COMENZILE RAPIDE DE LA ZERO

 

Acum, cand te simti confortabil cu modul in care functioneaza comenzile rapide, hai sa facem pasul urmator si sa construim una de la zero.

Pentru acest exemplu, voi folosi comenzile vocale Siri pentru a adauga lista de cumparaturi in Wunderlist. Acest lucru imi va permite sa spun “Adauga Produse”, apoi sa dictez numele acestora fara a fi nevoie sa deschid Wunderlist. (Poti, de asemenea, sa creezi scurtaturi similare cu alte aplicatii de acest fel, cum ar fi Omnifocus si Trello.)

1. Vom incepe prin a crea o comanda vocala personalizata pentru Siri pe care o poti utiliza pentru a activa aceasta comanda rapida. Deschide Shortcuts, apoi selecteaza “Creare comanda rapida”. Selecteaza pictograma care seamana cu doua butoane de comutare, apoi selecteaza “Adauga la Siri”. Apasa butonul de inregistrare si pronunta orice expresie pe care doresti sa o utilizezi drept comanda vocala. (Am ales “Adauga Produse”). Optional, in acelasi meniu ii poti da comenzii rapide un nume si o pictograma. Cand e gata, apasa “Terminat”

2. Apoi, il vom determina pe Siri sa asculte numele produsului odata ce comanda rapida a fost activata. In bara de cautare, tastati “Dictati”, apoi selectati “Dictati textul”.

3. In cele din urma, vom seta Wunderlist pentru a accepta textul dictat ca pe o noua lista de cumparaturi. In bara de cautare, tasteaza “Wunderlist”, apoi selecteaza “Adauga lista Wunderlist” (Daca vrei sa utilizezi o alta aplicatie, ii poti introduce numele in caseta de cautare, iar apoi va trebui sa cauti o comanda de tip “Adauga”) In casuta Wunderlist, selecteaza “Titlu”, apoi selecteaza “Text Dictat” din randul de sus al tastaturii. Poti selecta, de asemenea, lista in care trebuie adaugate elementele.
4. Apasa pe “Terminat” in meniul Shortcuts pentru a finaliza procesul.