Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a arestat operatorii centralelor electrice pentru minatul de criptomonede in instalatia nucleara Yuzhnoukrainsk.

 

Site-ul de stiri ucrainean UNIAN a raportat detaliile arestarii la 21 august. Potrivit articolului sau, minerii de criptomonede au compromis securitatea instalatiei nucleare prin conexiunea la internet a instalatiei miniere – si a sfarsit sa scurga informatii clasificate cu privire la protectia fizica a uzinei Yuzhnoukrainsk.

 

Detectivii SBU au obtinut un mandat de perchezitie si au efectuat o ancheta in 10 iulie. Au gasit echipamente informatice neautorizate si au confiscat un convertor media, un cablu cu fibra optica si un cablu partial de retea.

 

Inginerii nucleari au incercat sa extraga Bitcoin cu un supercomputer

 

Dupa cum a raportat anterior Cointelegraph, o serie de ingineri de la Centrul Nuclear Federal din Rusia au fost arestati in februarie 2018 pentru incercarea de a mina Bitcoin (BTC) folosind unul dintre cele mai mari supercomputere din tara.

 

Se presupune ca respectivul computer avea capacitatea de a efectua 1.000 de trilioane de calcule pe secunda si era tinut in mod intentionat deconectat de la internet pentru securitate. Tatiana Zalesskaya, sefa serviciului de presa al institutului de cercetare, a declarat la acea vreme:

“A existat o tentativa neanuntata de a folosi facilitati pentru calculatoare in scopuri private, inclusiv asa-numita exploatare […], este o activitate din punct de vedere tehnic fara speranta si penal pedepsibila.”

 

In octombrie anul trecut, compania rusa de energie nucleara Rosatom a anuntat ca va dezvolta tehnologia blockchain pentru sectorul energetic, precum si tehnologiile Internet of Things (IoT) si inteligenta artificiala (AI). Seful departamentului IT Rosatom, Evgeniy Abakumov, a declarat:

“Ne-am angajat sa integram tehnologiile 4.0 la o scara mai larga. IoT, AI, blockchain si altele trebuie sa creasca eficienta procesului de fabricatie.”

 

Rosatom, la momentul scrierii, a fost in cautarea unui nou talent pentru a dezvolta tehnologia energetica in aceste trei categorii.