Puternic si aromat, versatil si inconfundabil, whisky-ul este apreciat de cunoscatori si neinitiati deopotriva. Asociata cu calitatea, rafinamentul si chiar cu un anumit statut social, aceasta bautura cu traditie de secole si-a facut intrarea in cultura globala si a aparut in viata oamenilor de peste tot.

Realizat prin fermentarea anumitor cereale precum orz, porumb, secara și grau, whisky-ul este in mod obisnuit maturat in butoaie de lemn, care sunt adesea butoaie vechi fabricate din stejar alb carbonizat. Acesta este o bautura spirtoasa strict reglementata la nivel mondial, cu multe clase si tipuri din care poti alege.

Istorie si etimologie

Denumirea provine de la cuvantul celtic “uisce” care insemna “apa”, varianta abreviata de la “uisce beatha”, care inseamna “apa vietii”. Originea procesului de distilare poate fi urmarita tocmai pana in vremea babilonienilor. Primele insemnari oficiale referitoare la distilerii le apartin grecilor, insa alcoolul a inceput sa fie distilat in secolul al XIII-lea.

Dar istoria bauturii este strans legata de istoria principalelor tari producatoare: Irlanda, Scotia si Statele Unite. Arta distilarii alcoolului a fost introdusa in Europa de catre calugari si transferata in traditia seculara de catre vindecatorii timpului care au inceput sa produca distilate in scopuri medicinale.

Felul in care sunt alese si folosite ingredientele isi pune amprenta asupra tipului si calitatii bauturii. Diversitatea sortimentelor se datoreaza multiplelor metode de fabricare si procesare. De exemplu, in oferta BeiCeVrei poti gasi whiskey american si irlandez, sau whisky scotian, japonez, indian si taiwanez. Nu stii ce sa alegi? In acest caz, poate randurile de mai jos te vor ajuta.

Whisky afumat

Acest tip de bautura este unul aparte, mai putin explorat de cei care prefera gustul clasic si usor de recunoscut al bauturii spirtoase. Insa, pentru cei mai aventurosi, sortimentul afumat poate sa fie o experienta unica. Fumul de turba ofera o aroma aparte si ridica bautura la un statut aristocratic. Maltul de orz este incalzit pentru a fi uscat si a i se opri germinarea.

Folosirea maltului afumat cu turba va genera la final un parfum suplimentar de fum, care se adauga aromelor naturale ale distilatului. Gama acestui tip de bautura este extrem de bogata si variaza de la note subtile de fum, pana la cele cu un parfum pregnant. Gradul de afumare depinde de timpul de expunere al cerealelor la fum.

Whisky japonez

O alternativa la clasicul gust scotian, irlandez sau american este varianta japoneza a licorii. Cu toate ca gustul acestuia se apropie mai mult de cel scotian, traditia japoneza a fabricarii pune accent in special pe tipul blended malt mai degraba decat pe single malt. Desi inspirati de bautura scotiana, japonezii si-au pus amprenta asupra bauturii europene prin adaosurile traditiei si ale nuantelor climatice specifice tarii.

Specificul bauturii nu mai este taria, ci un profil aromatic indraznet si puternic, cu unele accente de turba. Maturarea in butoaie de stejar este accelerata datorita schimbarii de temperatura ce variaza mult pe parcursul unei perioade scurte. In acest fel, calitatea bauturii este data atat de mestesugul celui care o distileaza, cat si de fenomenele naturale care ajung sa defineasca aromele.

Daca inca nu esti convins, oferta BeiCeVrei include sortimente pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele. Fii indraznet! Surprinde-ti simturile cu o bautura altfel!