Un nou ransomware numit Syrk va cripta fisierele de pe hard disk in timp ce sterge folderele daca rascumpararea nu este platita. Malware-ul se bazeaza pe programul Hidden-Cry open source, un crypter care a aparut online in decembrie anul trecut si a fost baza pentru multi biti de malware in ultimul an.

 

Ingloband aproximativ 250 de milioane de jucatori, utilizatorii Fortnite sunt o tinta principala pentru acest tip de malware.

 

„Combinarea malware-ului jocului cu ransomware-ul era inevitabila”, a declarat Chris Morales, seful analizei de securitate la Vectra. „Ingineria sociala prin intermediul jocurilor video online se intampla de ceva timp. Este un public numeros care vizeaza si o industrie despre care se stie ca cauta comenzi rapide. Programele malware prezentate ca instrument de hack-uri sunt inedite, deoarece nu vor fi validate de niciun magazin de aplicatii si ocoleste controalele de securitate normale. Acest lucru face criptarea fisierelor folosind un joc de joc extrem de oportunist si usor de executat. ”

 

Syrk vizeaza utilizatorii Fortnite prin mascarea ca o aplicatie de inselaciune a jocului. Programul malware Syrk apare ca „SydneyFortniteHacks.exe” si atunci cand este rulat, aplicatia incepe sa cripteze fisierele pe hard disk-ul si unitatile USB ale utilizatorului. Daca o rascumparare nu este platita in crypto, aplicatia incepe sa stearga un dosar important dupa altul, culminand cu folderul Documente.

 

„Urmatorul pas este sa stabileasca o procedura cronologica pentru a incerca stergerea fisierelor criptate din directoarele enumerate mai jos, stergand fisierele la fiecare doua ore in urmatoarea ordine:% userprofile% Pictures; % Userprofile% Desktop; si% userprofile% Documente ”, au scris cercetatorii.

 

Din fericire, malware-ul se bazeaza pe un vector de atac cunoscut, iar software-ul este usor de evitat. Victimele isi pot debloca usor calculatoarele cautand cateva fisiere text pe unitatile lor. Aceste fisiere contin parolele utilizate pentru a opri ransomware-ul inainte de a va sterge fisierele, o caracteristica draguta care ar trebui sa opreasca multi de la nevoia de a scoate crypto pentru un computer curat.